Veste cruntă pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile. Mesaj tranșant de la Comisia Europeană

Veste cruntă pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile. Mesaj tranșant de la Comisia Europeană Sursa: arhiva EVZ

Comisia Europeană a anunțat că PNRR nu poate fi renegociat în acest moment. Procentul de 9,4% alocat pensiilor a aprins spiritele între PSD și PNL în ultimele săptămâni, după ce ministrul Muncii a susținut în repetate rânduri că acesta trebuie să crească.

Comisia Europeană a anunțat că procentul alocat pensiilor prin PNRR nu poate fi modificat. Instituția explică că PNRR poate fi renegociat, doar în cazuri de forță majoră cum ar fi războaiele sau dezastrele naturale.

Comisia Europeană precizează că, pentru a ne încadra în acel plafon de 9,4% din PIB cu toate pensiile de stat, trebuie făcută o reformă care să presupună, pe de o parte, creșterea pensiilor foarte mici, și pe de altă parte, încurajarea pensionării târzie, oferind de exemplu stimulente cetățenilor ca să iasă mai târziu la pensie. De asemenea, și pensiile speciale ar trebuie regândite, astfel încât ele să se aplice pe baza principiului contributivității, se arată în răspunsul Comisiei Europene, pentru Digi24.

PSD își schimbă discursul

Lideul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său nu a vorbit niciodată de o renegociere, deși atât ministrul muncii Marius Budăi a folosit acest termen în declarațiile lui și a susținut că pensiile trebuie să crească.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu nu am vorbit de o renegociere a unei reforme sau de scoaterea unei reforme din PNRR. N-am zis niciodată acest lucru, nici eu, nici vreun coleg de-al meu, nici dl. Marius Budăi n-a spus acest lucru, însă am vorbit de optimizare și de soluțiile cu care venim pentru fiecare reformă”, a spus Marcel Ciolacu, la Digi24.

„Creșterea pensiilor este o necesitate, iar PSD a pus în programul de guvernare acest lucru. A fost o discuție la Cotroceni la începutul anului în care am susținut exact acest lucru, inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9.4% din PIB”,  declara Marius Budăi la finele lunii ianuarie.

Procent mai mic decât media europeană

Marcel Ciolacu a mai declarat însă că procentul de 9,4% pentru pensii este prea mic. „Când a fost făcut acel procent de 9,4%, s-a luat în considerare că suntem la marja de 8% - cât reprezintă pensiile din PIB. Nefiind prinse în jalonul pe care trebuie să-l îndeplinim acum în ceea ce privește reforma pensiilor, ne-au atras atenția că trebuie să prindem toate pensiile - și cele ocupaționale, și ale militarilor, și cele speciale. Deja ajungem la un procent de aproape 9%. Nu putem să rămânem...

Media europeană este 10,6 - 10,8%, sunt și state cu 12%. Nu poți să condamni românii pe următorii 40 de ani, 50 de ani, că nu mai există nicio majorare de pensii“, a mai declarat președintele PSD.