Vești bune pentru români! Documentul va fi semnat luna următoare
- Ionel Sclavone
- 7 februarie 2022, 12:12
Numărul autostrăzilor românești se înmulțește pe hârtie. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat un nou asemenea proiect, care va face legătura între Timișoara și Belgrad. Doar studiul de fezabilitate va costa 14 milioane de lei.
Un acord de colaborare, între România și Serbia, privind construcția unei autostrăzi, va fi semnat luna viitoare, la Belgrad, capitala statului vecin. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit căruia, detaliile proiectului au fost puse la punct zilele trecute. Viitoarea autostradă este proiectată să facă legătura între municipiul Timișoara și capitala Serbiei, Belgdrad.
Când vor demara lucrările, rămâne de văzut, având în vedere cât de greu se mișcă autoritățile române.
„Spuneam în urmă cu două săptămâni că mai există câteva lucruri care trebuie să fie depăşite pentru ca proiectul să intre pe făgaşul normal, să putem face licitaţia pentru execuţie şi să intre în etapele următoare. Au fost depăşite, iar în următoarele două săptămâni urmează să se finalizeze acordul bilateral dintre România şi Serbia”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a precizat că va merge la Belgrad, într-o vizită de lucru, la finalul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Iar cu acest prilej, Sorin Grindeanu va semna și acordul de colaborare cu partea sârbă.
„La vizita mea de la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, pe care o voi avea la Belgrad, voi putea semna acest acord bilateral cu omologul sârb. Astfel, odată cu aceasta vor fi înlăturate ultimele semne de întrebare legate de realizarea acestui proiect şi vom intra în linie dreaptă pentru realizarea lui”, a mai afirmat Sorin Grindeanu.
Studiul de fezabilitate va costa 14 milioane de lei
Ministrul Transporturilor a subliniat că va fi vorba de o autostradă, ce va lega România de Serbia, iar nu de un drum de tip expres. El a garantat că viitoarea șosea nu va avea doar câte o bandă de circulație pe fiecare sens de mers.
De asemenea, Sorin Grindeanu a estimat că valoarea studiului de fezabilitate pentru viitorul proiect al autostrăzii Timișoara – Belgrad va depăși suma de 14.000.000 de lei. Potrivit precizărilor făcute de ministru, finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin POIM 2014 – 2020. Contribuția Uniunii Europene va fi de 85% din totalul contractului, iar cea proprie, a părții române de 15%.
Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost stabilită la 32 de luni. Abia din acel moment putem vorbi despre un proiect tehnic și, mult mai târziu, despre începerea lucrărilor la viitoarea autostradă.