Certificatul verde, modificare de ultimă oră. Anunțul vine de la Cuvernul României

Certificatul verde, modificare de ultimă oră. Anunțul vine de la Cuvernul României Sursă: Karzof Pleine | Dreamstime.com

AUR nu a fost de acord cu unul dintre articolele precizate în Ordonanța privind certificatul digital, așa că a contestat anumite aspecte pe care le considerau exagerate. Guvernul a analizat nemulțumirea acestora și a decis să scoată articolul cu pricina din OUG.

Guvernul a decis să scoată din OUG privind certificatul digital un articol contestat de membrii partidului AUR. Articolul face referire la regulile de acceptare a certificatului verde, iar nemulțumirea a fost cu privire la un punct din acesta.

Partidul lui George Simion susține că nu este constituțional faptul ca regulile de acceptare a certificatului digital să se stabilească de către Guvern. Ei precizează că este vorba despre unele limitări ale drepturilor fundamentale, cum ar fi la muncă sau la libera circulație.

În forma inițială a proiectului de OUG era menționat și următorul articol:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Regulile de acceptare a certificatelor se stabilesc după cum urmează:

a) pentru intrarea pe teritoriul României, prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență; b) pentru desfășurarea activităților pe teritoriul național, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului.”

Punctul b) este cel care a nemulțumit membrii partidului AUR.

Valabilitatea certificatului verde nu se schimbă în România

Guvernul a aprobat certificatul COVID cu doza booster, însă acesta este valabil doar pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Pe teritoriul național, valabilitatea certificatelor cu două doze nu va fi afectată în niciun fel. Astfel, dacă sunteți vaccinați cu schemă completă, indiferent dacă au trecut sau nu nouă luni de la efectuarea celui de-al doilea vaccin, puteți folosi certificatul digital la magazine, restaurante sau evenimente.

Andrei Baciu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a făcut precizări cu privire la valabilitatea certificatului COVID. Acesta a precizat că, în cazul persoanelor vaccinate cu schemă completă, dar care au mai mult de 270 de zile de la administrarea celei de-a doua doze, valabilitatea documentului expiră doar în cazul unei călătorii în afara teritoriului României. La nivel național, certificatele verzi își mențin valabilitatea.

Potrivit hotărârilor luate de Guvern, valabilitatea certificatului COVID la nivel național va fi prelungită până la finalul acestui an.

„Pentru a adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea pentru certificatele digitale pe care le folosim în România”, a precizat Andrei Baciu. Vezi știrea inițială aici!

Inițial, certificatul digital trebuia să expire la 30 iunie, așa cum s-a stabilit în UE.