Președintele a semnat legea. Vaccinarea devine obligatorie în această țară
- Antonia Hendrik
- 4 februarie 2022, 17:59
De astăzi, Austria a devenit prima țară din Europa care a introdus un mandat național de vaccinare împotriva Covid-19 pentru adulți, după ce președintele Alexander Van der Bellen a semnat legea extrem de controversată în rândul populației. Nici protestele de mare amploare, care au avut loc în ultimele zile în mai multe orașe din Austria, nu au avut niciun efect.
Așadar, de astăzi austriecii nu mai au libertatea de a alege dacă doresc sau nu să se vaccineze deoarece legea a fost semnată de președintele Alexander Van der Bellen. Gest care a făcut din Austria prima țară din Europa care introduce vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru adulți.
Măsura privind vaccinarea obligatorie în Austria prevede că cei fără certificat de vaccinare sau o derogare ar putea fi sancționați cu amenzi pornind de la 600 de euro. Verificările privind vaccinarea obligatorie vor începe de pe 15 martie.
Cine va fi scutit de vaccinarea obligatorie în Austria
Femeile însărcinate și cei care nu se pot vaccina fără a-și pune în pericol sănătatea sunt exceptați de la lege, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Sănătății din Austria. Scutirea semai aplică și celor care s-au îmbolnăvit recent de Covid-19 și se aplică timp de 180 de zile de la data la care au primit primul rezultat pozitiv la testul Covid-19.
Noua lege va dura până pe 31 ianuarie 2024 iar oamenii care nu se vaccinează ar putea primi o amendă maximă de 3.600 de euro până la de patru ori pe an, dacă nu se află pe un registru de vaccinare cu data desemnată.
Cancelarul german Olaf Scholz împinge de asemenea legislația pentru vaccinarea obligatorie ca parte a strategiei statului de a controla Covid-19. Un vot cheie privind vaccinarea obligatorie în Germania este așteptat la sfârșitul lui martie.
Atât Germania cât și Austria au rate de vaccinare cu două doze mai mari decât media UE
Media atinge 70,4%, potrivit datelor de la Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor. Însă ratele lor de imunizare, de 74%, respectiv 72,7% nu au atenuat îngrijorările oficialilor din sănătate.
Germania are a doua cea mai în vârstă populație din Europa, după Italia. Pe 28 ianuarie, ministrul german al Sănătății și epidemiologul Karl Lauterbach a avertizat că populația în vârstă are nevoie de protecție, deoarece mulți din aceste grupe de vârstă rămân nevaccinați.
Sunt de patru ori mai mulți nemți nevaccinați în comparație cu Regatul Unit și de trei ori mai mulți nemți nevaccinați în comparație cu Italia, a adăugat el.
Lothar Wieler, șeful agenției germane pentru boli infecțioase, Institutul Robert Koch (RKI), a avertizat, la aceeași conferință de presă, că spitalele și unitățile de terapie intensivă încep să se umple din nou, deoarece infecțiile cu Covid-19 au atins niveluri record. Joi, țara a raportat un record de 236.120 de cazuri noi, scrie CNN.