Cum se face furtul la facturile de energie și gaze. Șeful ANPC dă de gol furnizorii

Cum se face furtul la facturile de energie și gaze. Șeful ANPC dă de gol furnizoriiSursa foto: Arhiva EVZ

Facturile la energie și gaze reprezintă unul dintre cele mai dezbătute subiecte din România la ora actuală. Suma mult prea mare a ridicat semne de întrebare unor consumatori, astfel fiind descoperite nereguli în modul de calcul al facturilor. Șeful ANPC a demonstrat cum se face furtul prin metoda de calcul.

Horia - Miron Constantinescu, șeful Autorității pentru protecția consumatorilor (ANPC), a demonstrat modul prin care milioane de români au fost furați de către furnizorii de energie electrică care au emis facturi umflate. Oficialul a ținut să transmită furnizorilor să găsească o modalitate prin care facturile emise să fie „pe înțelesul tuturor”.

Șeful ANPC vine și cu o serie de propuneri pentru a rezolva criza energetică din România. Potrivit acestuia, are în vedere elaborarea unui document care prin care să oblige consumatorii să transmită citirea contoarelor către furnizori. Totuși documentul va avea și unele excepții de la regulă, în cazurile în care acest lucru nu poate fi realizat „fie din rațiuni date de vârstă, fie de pregătire”.

Toate aceste decizii vin în urma analizei unei facturi de energie electrică. Horia - Miron Constantinescu susține că furnizorul a calculat consumul după un index estimat, fără a lua în considerare citirea contoarului efectuată de consumator. Șeful ANPC a venit cu un exemplu concret, pentru a fi înțeles de consumatori modul în care calculează furnizorii consumul.

„Ceea ce vreau să vă arăt este dat de faptul că la momentul la care s-a emis această factură în valoare de 820 de lei. În urma aplicării unui consum estimat de furnizorul de utilități acesta a fost nevoit să emită o nouă factură cu suma de aproape 600 de lei pentru că, consumatorul final nu trimisese indexul.

Noi permanent vom ruga consumatorii să participe activ la modul în care facturile sunt transmise.

Ţine şi de dânșii pentru a transmită indexul dar ţine şi de operatori economic să verifice la trei luni să verifice.

Facturile acestea sunt de ordinul milioanelor şi au fost emise greșit. Autoritatea a aplicat sancțiuni pentru toate aceste abateri", a spus preşedintele ANPC Horia - Miron Constantinescu.

Facturile la energie extrem de mari reprezintă una dintre cele mai mari îngrijorări ale autorităților. Guvernul încearcă să caute cele mai bune soluții pentru a veni în ajutorul consumatorilor casnici, însă și pentru sprijinirea celor industriali.

Ne puteți urmări și pe Google News