Anunțul momentului despre facturile la energie. Milioane de români vor fi revoltați. Se aplică de la 1 februarie

Anunțul momentului despre facturile la energie. Milioane de români vor fi revoltați. Se aplică de la 1 februarie Sursa: Arhiva EVZ

Noua schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale nu va fi aplicată retroactiv, ci de la 1 februarie, data intrării în vigoare.

Românii care au primit facturi uriașe pentru lunile noiembrie și decembrie vor trebui să le achite Aceasta deoarece nu vor beneficia de protecția statului. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a făcut aceste declarații cu prilejul participării la conferinţa „Criza energetică – soluţii la problemele momentului”, organizată de DC News. Virgil Popescu a precizat că ministerul pe care îl conduce nu supraveghează piața. Drept urmare, nimeni nu s-a gândit că furnizorii nu vor aplica compensarea şi plafonarea prețurilor. Astfel, pentru facturile emise lunile trecute, singura corecție se va face prin aplicarea măsurilor aflate deja în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acum venim cu un nou proiect de OUG. O să includem şi observaţiile industriei", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

sursa foto. EVZ

Cât vor costa măsurile de protecție

El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme de protecție va fi de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat. În acest context, Virgil Popescu a mai subliniat că banii vor fi decontați către furnizori în momentul în care aceștia se vor achita de obligații. Practic, a spus el, se va întâmpla când vor aplica prevederile legale și vor corecta facturile pe care le-au emis către consumatori.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat Virgil Popescu.

Sursă: Arhivă EVZ

Ce prevede noua ordonanță pentru clienții casnici

Ordonanța prin care va fi reglementată noua schemă de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale va intra în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie.

Potrivit noilor reguli plafoanele de preț vor scădea pentru consumatorii casnici, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

Preţul final facturat pentru energie electrică se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice.

Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh. De asemenea, crește pragul de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, de la 1.000 de metri cubi, cât era prevăzut inițial.