Luați-vă adio de la acest tip de carne. Vă paște cea mai dureroasă boală din istorie
- Antonia Hendrik
- 31 ianuarie 2022, 18:50
Guta este o boală străveche asociată cu depozitele de acid uric, în special la nivelul articulațiilor. Guta poate fi extrem de dureroasă dar tratabilă la aproape toți pacienții. O întâlnim cel mai frecvent la degetul mare de la picior, gleznă și genunchi. Cei predispuși la această boală sunt consumatorii de carne roșie.
Aproximativ 10% din cazurile de gută se datorează supraproducției de acid uric. Atunci când acidul uric este supraprodus, acesta este ridicat nu numai în sânge, ci și în urină, crescând atât riscul de gută, cât și de pietre la rinichi.
Excesul de carne roșie poate aduce o boală extrem de dureroasă: guta. Această boală este o afecţiune metabolică asociată cu excesul de carne roşie şi în special cea de vânat. Guta este o formă dureroasă de artrită care, în trecut, era considerată boala oamenilor bogați, care consumau foarte multă carne de vânat (bogată în purine).
Alimentele care produc supraproducția de acid uric: carnea, preparatele din carne şi berea
Bărbații suferă de gută mai mult decât femeile, iar raportul dintre bărbați și femei este de 9:1. Cea mai frecventă vârstă de debut este de la 40 la 60 de ani.
Guta este destul de rară la femei până când ajung la menopauză. Guta începe chiar mai devreme de 40 de ani la cei cu o predispoziție genetică dar poate apărea şi la 80 de ani.
În prezent, guta afectează multă persoane, mai ales bărbații, și este asociată cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare și alcool. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar.
Crizele de gută pot apărea la articulațiile care arată normal sau la articulațiile care au depozite ușor vizibile de acid uric
”Excesul de purine şi pirimidine rezultate prin metabolismul cărnii la anumiţi oameni cu anumite defecte genetice determină depozite de acid uric care se pun şi intră ca nisipul în balamale şi te dor încheieturile de te dor capacele şi tot ca nisipul strică şi rinichiul în timp.
În timp ce unele atacuri de gută se vor rezolva rapid de la sine, majoritatea vor dura o săptămână sau câteva săptămâni poate chiar mai mult dacă nu sunt tratate. Deoarece atacurile de gută sunt de obicei destul de dureroase și adesea îngreunează mersul pe jos, majoritatea celor care suferă de gută vor solicita un tratament specific pentru starea lor dureroasă.
În momentul în care apare perioada dureroasă, apoi asta e musai, se tratează, nu poţi să treci peste şi tratamentul este antiinflamator, pentru că în momentul în care nu te mai doare, să poţi să trăieşti cu tratament uricusuric care elimina acidul uric din organism”.
Crizele de gută pot apărea o dată la câţiva ani sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de stadiul bolii, dar şi de alimentaţia pacientului.
Cum poate fi tratat un atac de gută?
Gestionarea unui atac acut de gută este foarte diferită de prevenirea atacurilor ulterioare. Tratamentele utilizate pentru prevenire, cum ar fi alopurinolul, pot înrăutăți lucrurile dacă sunt administrate în timpul unui atac și, prin urmare, trebuie să fie reținute până când atacul se rezolvă timp de câteva săptămâni.
Există o serie de măsuri care pot ajuta la rezolvarea unui atac de gută. Dacă un atac de gută este lăsat să dureze mai mult de o zi sau cam asa ceva înainte de începerea tratamentului, răspunsul la tratament poate fi mult mai lent, scrie hss.edu.