Marcel Ciolacu dă mare lovitură! E cutremur pe scena politică. Le-a luat fața complet

Marcel Ciolacu dă mare lovitură! E cutremur pe scena politică. Le-a luat fața complet Sursa: Arhiva EVZ

PNL a fost depășit de AUR, partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu, în intențiile de vot. Alianța cu PSD la guvernare nu a oprit prăbușirea liberalilor în sondaje.

Partidul AUR a depășit PNL în intențiile de vot ale românilor conform unei cercetări sociologice din perioada 10 – 18 ianuarie. Conform unui sondaj de opinie INSCOP, AUR a crescut de la 18%, în octombrie 2021, la 20,6% în luna ianuarie, în intențiile de vot.

Pe primul loc în preferințele alegătorilor se menține PSD, deși este în scădere față de lunile precedente, când s-a aflat în opoziție. PNL a ajuns pe locul al treilea, în luna ianuarie. Noul sondaj de opinie arată că alianța cu PSD, la guvernare nu a avut impactul pozitiv așteptat de inițiatorii săi, în ochii alegătorilor. Cooptarea social-democraților în guvern nu a dus la oprirea căderii PNL în sondaje.

Conform INSCOP, în luna ianuarie, PSD se situează la 34,3%, în scădere față de decembrie 2021. Pe locul doi se situează AURcu 20,6%, în creștere față de decembrie 2021, iar pe trei PNL cu 16,6%, în scădere. Odată ajunși în opoziție, cei de la USR au început să crească, ajungând la 12,5%, comparative cu luna decembrie 2021. Pe locul următor se situează UDMR, care se menține în jurul pragului de 5%, cu 4,2%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Concluziile cercetării de opinie

Directorul INSCOP, Remus Ștefureac, a prezentat principalele concluzii ale acestui sondaj de opinie, aferent lunii ianuarie. În opinia sa, certurile din coaliție, dintre PSD și PNL, pe fondul crizei facturilor la energie afecteaza în mod direct intentia de vot.

„Deocamdata impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD si PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca”, arată concluziile sondajului.

În al doilea râd, tensiunile din coalitie și întârzierea adoptării unor soluții pentru problemele sociale alimentează creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul natiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist, arată directorul INSCOP.