Florin Cîțu a dat marea lovitură. Răsturnare de situație pe scena politică. Anunțul a fost făcut chiar acum
- Ionel Sclavone
- 26 ianuarie 2022, 13:12
Florin Cîțu își păstrează funcția de președinte al Senatului, pe care a obținut-o cu ajutorul PSD, la finalul lunii noiembrie, după destituirea Ancăi Dragu.
Curtea Constituţională a României a decis că revocarea din funcția de președinte al Senatului a Ancăi Dragu nu a încălcat legea fundamentală în stat.
Cu un raport de 8 voturi pentru și unul împotrivă, judecătorii CCR au decis că în acest caz nu s-a încălcat Constituția. Decizia judecătorilor CCR va avea consecințe în jocul politic din Parlament. Aceasta deoarece va permite schimbarea șefilor celor două camere parlamentare, printr-un simplu vot, ori de câte ori se constituie o nouă majoritate.
Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului prin votul dat de parlamentarii PSD, PNL și UDMR, după constituirea noii alianțe de guvernare. În locul ei PSD - PNL și UDMR l-au votat pe Florin Cîțu, actualul președinte al PNL. Acesta rămăsese pe dinafară, fără nici o funcție, după ce a fost înlocuit de Nicolae Ciucă în poziția de premier.
USR a contestat revocarea Ancăi Dragu la Curtea Constituțională, invocând mai multe motive. Curtea Constituțională a respins contestația, iar Florin Cîțu va rămâne președinte la Senat.
USR a contestat decizia de revocare la CCR
Autorii contestației au arătat că demiterea Ancăi Dragu încalcă art. 64 alin. (2) din Legea fundamentală, potrivit căruia preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aleşi pe durata mandatului forurilor legislative.
„Norma constituţională (art. 64) face o distincţie clară între calitatea de preşedinte al unei Camere a Parlamentului şi calitatea de membru în Biroul permanent. Această distincţie iese în evidenţă cu putere din faptul că preşedintele unei Camere a Parlamentului este ales pe perioada întregului mandat al Camerei respective, anume 4 ani, în timp ce membrii Biroului permanent sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni. În privinţa calităţii de membru în Biroul permanent al preşedintelui Senatului, această calitate este una subsidiară celei de preşedinte al Senatului.
În aceste condiţii, reglementarea care indică posibilitatea revocării membrilor Biroului permanent îi are în vedere pe acei membri care sunt numiţi în această funcţie. Textul constituţional nu îi poate viza pe cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, întrucât ei nu au calitatea de membru în Biroul permanent în mod direct, ci calitatea de preşedinte de Cameră le conferă, de drept, şi calitatea de membru şi preşedinte al Biroului permanent”, se arată în textul sesizării.
Cum a fost revocată Anca Dragu
Anca Dragu a fost revocată din funcţie, prin votul plenul Senatului, pe 23 noiembrie, după ce noua majoritate PSD- PNL-UDMR a votat revocarea acesteia şi l-a ales pe Florin Cîţu în locul ei.
Imediat după votul dat de senatori, Anca Dragu a declarat că decizia de revocare este nemotivată, deoarece, de-a lungul mandatului de 11 luni, nu a existat vreo abatere gravă sau o încălcare a Constituţiei.
Ea mai spunea că în Regulamentul de funcţionare al Senatului există un vid legislative. Documentul nu a fost corectat de 16 ani, după ce CCR a declarat neconstituţionale două prevederi care făceau posibilă suspendarea sau demiterea preşedintelui Senatului, ca o sancţiune juridică sau politică.