Vârsta biologică se poate citi în ochi. Ce boli pot identifica medicii, consultând retina
- Emma Cristescu
- 30 ianuarie 2022, 15:23
Medicii spun că riscul de deces prematur al unei persoane poate fi depistat prin ochi. Cu o singură vizită la oftamologie, oamenii pot afla problemele de sănătate pe care le vor avea în viitor. Totodată, în ochi se poate citi și vârsta biologică a unei persoane.
Ochii uscați pot fi un semn de artrită reumatoidă. Nivelurile ridicate de colesterol pot provoca formarea unui inel alb, gri sau albastru în jurul părții colorate a ochiului, numită iris. Un inel auriu-auriu de culoare cupru care înconjoară irisul este un semn cheie al bolii Wilson, o afecțiune genetică rară care face ca cuprul să se acumuleze în creier, ficat și alte organe, otrăvind lent organismul.
Și asta nu este tot: Deteriorarea vaselor de sânge din partea din spate a ochiului, numită retină, poate fi un semn timpuriu de afectare a nervilor din cauza diabetului, a hipertensiunii arteriale, a bolii coronariene, chiar și a cancerului, precum și a glaucomului și a degenerării maculare legate de vârstă.
Ochii îți arată adevărata vârstă biologică
Verificarea semnelor de boală este un motiv cheie pentru care medicul vă dilată ochii pentru a privi în profunzimea lor la examenele oftalmologice anuale.
În curând, ar putea exista un alt motiv întemeiat pentru a suferi câteva ore de vedere încețoșată. Un nou studiu, despre care cercetătorii spun că este primul de acest gen, spune că retina ar putea, de asemenea, să ne ofere o modalitate ușoară și neinvazivă de a determina adevărata vârstă biologică a corpului nostru – care poate sau nu să reflecte vârsta noastră cronologică.
„Retina oferă o „fereastră” unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor sistemice vasculare și neurologice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a declarat, pentru CNN, autorul studiului, Dr. Mingguang He, profesor de epidemiologie oftalmologică la Universitatea din Melbourne și la Centrul de Cercetare Oftalmologică din Australia. Studiul a fost publicat în British Journal of Ophthalmology.
Un studiu de modelare
Studiul a analizat peste 130.000 de imagini de retină din eșantioanele oferite de persoanele care au participat la UK BioBank, un studiu guvernamental pe termen lung cu peste 500.000 de participanți britanici cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Folosind un model de învățare profundă, care este o formă de învățare automată, cercetătorii au estimat un „decalaj de vârstă retiniană” între sănătatea biologică reală a ochiului și vârsta persoanei de la naștere.
Studiul a constatat că a existat o creștere de 2% a riscului de deces din orice cauză pentru fiecare an de diferență între vârsta reală a unei persoane și vârsta biologică mai veche identificată la nivelul ochiului.
Diferențele între vârsta reală și biologică
Diferențe mai mari de trei, cinci și 10 ani între vârsta reală și vârsta biologică măsurată pe retină au fost asociate în mod semnificativ cu un risc cu până la 67% mai mare de deces din cauza unor boli specifice, chiar și după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, greutatea și diferențele de stil de viață, cum ar fi fumatul.
„Folosind un algoritm de învățare profundă, computerul a reușit să determine vârsta pacientului dintr-o fotografie color a retinei cu o precizie destul de bună. Acest nivel de schimbări nu sunt lucruri pe care noi, în calitate de clinicieni, vom putea să le spunem – putem spune dacă cineva este un copil față de un adult mai în vârstă, dar nu dacă cineva are 70 vs. 80 de ani”, a declarat Dr. Sunir Garg, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie și profesor de oftalmologie la Wills Eye Hospital din Philadelphia, care nu a fost implicat în acest studiu.
„Aspectul cu adevărat unic al acestei lucrări este folosirea acestei diferențe între vârsta reală a unui pacient și vârsta pe care computerul credea că o are pacientul pentru a determina mortalitatea. Acest lucru nu este ceva ce noi credeam că este posibil”, a declarat Garg.
Bolile cardiovasculare și cancerul
Au existat două grupe de boli pentru care modelul nu a reușit să prezică în mod semnificativ un risc crescut de deces: bolile cardiovasculare și cancerul. Acest lucru s-ar putea datora unui număr mai mic de astfel de cazuri în populația studiată, au spus cercetătorii, sau îmbunătățirii tratamentelor pentru cancer și boli de inimă.
„Descoperirile noastre inedite au determinat că diferența de vârstă a retinei este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare și al mortalității non-cancer”, au scris He și echipa sa. „Aceste constatări sugerează că vârsta retinei poate fi un biomarker semnificativ din punct de vedere clinic al îmbătrânirii.”
Ochii și vârsta biologică
Punerea în practică a acestei teorii este doar o licărire în ochii cercetătorilor în acest moment. Cu toate acestea, studiul arată încă un alt beneficiu al faptului de a permite unei alte persoane să se uite adânc în ochii tăi, chiar dacă este vorba doar de medicul oftalmolog.
„Vor trebui efectuate seturi de date mai mari pe populații mai diverse, dar acest studiu evidențiază faptul că testele simple, neinvazive ale ochiului ar putea să ne ajute să educăm pacienții cu privire la sănătatea lor generală și sperăm că vor fi utile pentru a-i ajuta pe pacienți să înțeleagă schimbările pe care le pot face pentru a-și îmbunătăți nu doar sănătatea ochilor, ci și sănătatea lor generală”, a concluzionat Garg.