Biden a dat semnalul! Ultimul avertisment pentru Putin: Va fi un dezastru

Biden a dat semnalul! Ultimul avertisment pentru Putin: Va fi un dezastru Sursa: EPA/Greg Nash/ POOL

Joe Biden a declarat că dacă Rusia va face o mișcare împotriva Ucrainei, va plăti scump. Președintele american a transmis liderului de la Kremlin că orice mișcare a trupelor la granița cu Ucraina va fi considerată o invazie.

Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o invazie, după ce a provocat indignarea Kievului evocând miercuri posibilitatea unei incursiuni minore a Rusiei în Ucraina.

Președintele SUA a mai spus că a fost foarte clar cu președintele rus Vladimir Putin: Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie. Şi Rusia va fi trasă la răspundere, a spus Biden.

Biden: „Va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”

„Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri”, a adăugat el, adresându-se presei după o reuniune consacrată proiectelor de infrastructuri. „Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, a subliniat președintele Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu este singurul scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Rusia are o lungă experienţă de măsuri de agresiune care nu reprezintă o acţiune militară deschisă”, a precizat el, evocând posibile acţiuni derulate de soldaţi ruşi care nu poartă uniforma rusă sau atacuri cibernetice.

Joe Biden a provocat o controversă miercuri evocând posibilitatea unei incursiuni minore a Rusiei în Ucraina; „Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici”, a replicat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a luat apărarea joi preşedintelui american, afirmând că acel comentariu privind o incursiune minoră nu reprezintă o undă verde pentru o potenţială invazie rusă a Ucrainei.

Rusia neagă orice plan de a invada Ucraina

Oficialii ruși au negat în mod repetat planul de a invada, dar Kremlinul a adunat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, o acumulare despre care Occidentul spune că este o pregătire pentru un război care să împiedice Ucraina să se alăture vreodată alianței de securitate NATO de Vest.

Joe Biden a spus că un al treilea summit cu Putin este încă o posibilil, după ce cei doi lideri s-au întâlnit de două ori anul trecut. El a spus că este îngrijorat de faptul că un conflict din Ucraina ar putea avea implicații mai largi și „ar putea scăpa de sub control”, relatează Reutes.