Ce se întâmplă cu piață muncii în 2022? Totul depinde de curajul angajaților. Se întoarce roata
- Emma Cristescu
- 23 ianuarie 2022, 20:22
Anthony Klotz, psihologul care a prezis „Marea demisie”, a povestit care vor fi cele trei tendințe ce vor domina piața muncii în 2022. Expertul a mărturisit că soarta este în mâinile angajaților.
În 2021, s-a așteptat „Marea demisie”. Anthony Klotz, psiholog organizațional și profesor la Texas A&M University, a inventat această expresie în timpul unui interviu acordat Bloomberg în luna mai a anului trecut. Acesta a demonstrat că foarte mulți angajați au ales să își schimbe locul de muncă din cauza pandemiei de COVID-19.
Ce se întâmplă cu piața muncii în 2022?
În noiembrie, un număr record de 4,5 milioane de angajați și-au părăsit locul de muncă, potrivit celui mai recent raport al Departamentului Muncii privind locurile de muncă vacante și fluctuația forței de muncă. Psihologul a declarat că după acest val, angajații se vor întoarce cu noi forte și o altă atitudine. Acesta a descris 2022 ca „Marea Reimaginare”, „Marea Resetare” și „Marea Realizare”.
„Nu este vorba doar de a obține un alt loc de muncă sau de a părăsi forța de muncă, ci de a prelua controlul asupra vieții profesionale și personale și de a lua o decizie importantă – demisia – pentru a realiza acest lucru”, spune el pentru CNBC Make It. „Acesta este un moment de împuternicire pentru lucrători, unul care va continua și în noul an.”
Revoluția angajaților
Klotz a explicat cele trei tendințe care vor domina piața muncii în 2022:
Acesta este convins că un număr mare de salariați va demisiona și în 2022. Peste23% dintre angajați își vor schimba locul de muncă în 2022, în timp ce 9% și-au găsit ceva mai bun, potrivit unui sondaj realizat în decembrie de ResumeBuilder.com pe 1.250 de lucrători americani.
„Vom vedea un alt val mare de demisii în 2022″, spune el.
Foarte multe companii au rămas fără angajați și au început să ofere salarii de nerefuzat, dar și posturi la care unele persoane doar visau.
Psihologul a mai declarat că salariații vor căuta o modalitate de muncă flexibilă și se vor axa pe telemuncă. Aceștia apreciază flexibilitatea la fel de mult ca o mărire de salariu cu 10%, potrivit unui nou studiu al WFH Research Project.
Liderii încep să se întrebe: „Cum putem da oamenilor mai multă putere asupra programului lor? Cum putem fi mai flexibili?””, spune el. Acesta a mai mărturisit că șefii nu trebuie să mai dea vina pe Guvern sau pe pandemie. Soluția este să ofere un program avantajos pentru angajați, dar și înțelegere.
„Un aspect pozitiv al acestei pandemii oribile este că lumea muncii vă face un pas pozitiv uriaș pentru lucrători”, spune el. Klotz a mai precizat și că firmele vor face mari investiții în roboți și inteligență artificială, potrivit alephnews.ro