Schimbare importantă la vârful justiției. A fost validat în Senatul României și și-a intrat în drepturi
- Nicolae Comănescu
- 18 ianuarie 2022, 11:00
Conform unei decizii luate la începutul acestei săptămâni, în Senatul României, locul judecătoarei Mariana Ghenea a fost luat de Marian Buda.
Locul pe care îl ocupa în CSM, Mariana Ghenea, ieșită la pensie, a fost luat de magistratul Marian Buda, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). El a fost validat în cadrul unei ședințe a Senatului României, care a avut loc, luni, 17 ianuarie. Senatul a votat cererea CSM de validare a lui Marian Buda în Consiliu, aceasta trecând fără prea mari emoții cu peste 80 de voturi „pentru”, notează jurnaliștii de la luju.ro.
Marian Buda a fost validat de Senat și va deveni membru interimar în Consiliu
Astfel, începând de luni, judecătorul Marian Buda de la ICCJ a devenit membru interimar al CSM, urmând să ocupe această poziție până la organizarea unor noi alegeri pentru locul lăsat vacant de Mariana Ghenă, alegeri la care evident poate participa.
Câți membri are în componență această entitate
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are în componenţă 19 membri, respectiv nouă judecători şi cinci procurori. Aceștia sunt aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Pe lângă magistrați, din CSM mai fac parte și doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat, dar și trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.
De menționat că mandatul membrilor CSM este de șase ani, fără posibilitatea de reînvestire.
Ce spune Constituția și legea în privința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte ales din rândul magistraților membri. Acesta este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit, și este ajutat în exercitarea atribuțiilor de un vicepreședinte. Dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers. Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida membrii de drept ai CSM şi nici reprezentanţii societăţii civile.