De la Elena Ceaușescu la Carmen Iohannis. Ocupațiile soțiilor președinților României

De la Elena Ceaușescu la Carmen Iohannis. Ocupațiile soțiilor președinților României

Soția primului și singurului președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, cea căreia presa comunistă îi spunea „savanta de renume mondial, tovarășa academician doctor inginer Elena Ceaușescu”, avea la bază trei clase primare.

În a patra a rămas repetentă, promovând doar la trei materii: muzică, sport și lucru manual.

În tinerețe, Elena Ceaușescu (foto) s-a angajat prima oară că muncitoare necalificată într-o fabrică de produse farmaceutice, iar apoi a lucrat o perioadă ca muncitoare textilistă.

Academiciana

După venirea la putere a comuniștilor, a ajuns secretară la Ministerul Afacerilor Externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce soțul său a luat puterea, în 1965, Elena Ceaușescu a ajuns director al Institutului de Cercetare Chimică.

Din această poziție, a semnat pe mai multe tratate și cărți despre chimie, deși, în realitate, era semi-analfabetă. A fost aleasă chiar membru al Academiei Române.

Discreta

Soția primului președinte post-decembrist, Nina Iliescu, a stat departe de ochii publicului.

A lucrat ca cercetător științific, până la pensie, în domeniul coroziunii metalelor.

Când presa a scris că ar avea o pensie uriașă, a făcut lumină, pe blogul soțului, Ion Iliescu:

„Intervin foarte rar în spațiul public. Discreția a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicație colegilor mei de muncă, atâția câți mai sunt în viață…

Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna”.

Jurista

Nadia Ileana Bogorin, soția lui Emil Constantinescu, a fost de profesie juristă și i-a devenit chiar colegă lui Emil Constantinescu la Facultatea de Drept din București.

Ea a preferat să lucreze chiar și atunci când era prima doamnă. A făcut-o la Ministerul Justiției, loc de unde a ieșit la pensie.

Casnica

Maria Băsescu că s-a dedicat familiei și a rămas acasă atât timp cât Traian Băsescu s-a aflat pe vapor sau în funcția cea mai importantă a țării.

Avea să spună că regretă că nu a mers la muncă mai mult, pentru că are o pensie mică.

“De 15 ani sunt casnică. Nu am fost așa dintotdeauna. Când m-a cunoscut soțul meu lucram în turism, pe litoral. Și îmi plăcea foarte mult, pentru că totdeauna mi-a plăcut societatea, oamenii. Să fie mulți oameni în jurul meu.

Mai târziu am ajuns închisă între patru pereți. Am stat foarte mult singură. Regret că n-am mai putut lucra.

V-am spus, îmi plăcea compania, agitația. Oricum, acum e prea târziu. După o pauză de 15 ani e greu să-ți reiei activitatea. Mi-am ieșit din mână, cum se spune”, a explicat Maria Basescu.

Profesora

Carmen Iohannis continuă să predea limba engleză la un liceu din Sibiu și după ce  ei a soțul ei a ajuns președinte.

Înainte de a se căsători cu Klaus Iohannis, a fost profesoară în Agnita, localitate cu doar câteva mii de locuitori, scrie Fanatik.