Cîmpeanu și Rafila, blocați cu o întrebare esențială. Au rămas muți! Momente penibile, în direct. VIDEO

Cîmpeanu și Rafila, blocați cu o întrebare esențială. Au rămas muți! Momente penibile, în direct. VIDEO Sursa foto: captură video

Un episod destul de stânjenitor a avut loc în cadrul unei conferințe de presă susținută de Rafila și Cîmpeanu. Întrebați despre siguranța elevilor care merg la școală în format fizic în valul 5 al pandemiei de COVID-19, oficialii au rămas fără răspuns. S-au privit unul pe altul, apoi a venit și replica extrem de scurtă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, au susținut o conferință de presă cu privire la schimbării regulilor de organizare a cursurilor școlare în format fizic. Unul dintre jurnaliști a reușit să îii pună pe oficiali într-o situație destul de stânjenitoare.

Jurnalista a întrebat cât de în siguranță sunt elevii care merg la școală în acest val cinci al pandemiei COVID-19, în contextul în care numărul de infectări crește de la o zi la alta. Din păcate, răspunsul oficialilor a întârziat să apară.

Câteva secunde s-a lăsat liniștea în sală, iar Alexandru Rafila l-a privit pe Sorin Cîmpeanu, așteptând ca acesta să ofere un răspuns presei. În cele din urmă, ministrul Educației a zâmbit și a replicat scurt, ”Da”, însă fără a răspunde concret la întrebare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele declarații susținute de oficiali în cadrul conferinței de presă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Schimbările care urmează să fie publicate în câteva ore, în rezumat: Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. În prezent, dată fiind specificitatea Omicron s-a propus, s-a explicat schimbarea modului de abordare către gradul de infectare a mediului spitalicesc, pragul este de 75%, care nu este atins în niciunul din județe. Luni, toate școlile și grădinițile din România, din această perspectivă, vor funcționa. A doua schimbare este suspendarea activităților fizice când sunt 3 cazuri în aceeași clasă timp de 7 zile consecutiv”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Cifre incredibile (de infectări cu COVID-19 în Europa, n.red.). Am reflectat împreună cu INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită deschiderea, funcționarea școlilor, și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate. Infecția se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlilor. Am prevăzut o situație în care școlile dintr-un județ se închid atunci când 75% din paturile destinate COVID-19 sunt ocupate. Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%”.