Anunț de ultim moment din partea lui Sorin Cîmpeanu. Ce se întmplă cu închiderea școlilor. E oficial

Anunț de ultim moment din partea lui Sorin Cîmpeanu. Ce se întmplă cu închiderea școlilor. E oficialSursa: arhiva EVZ

Ministrul Educației a susținut vineri, 14 ianuarie, o conferință de presă în care a explicat noile reguli în funcție de care urmează să aibă loc susținerea cursurilor și a activității școlare. Schimbările în cauză sunt cele care fac posibilă derularea procesului educațional în condiții de siguranță din punct de vedere epidemiologic, potrivit lui Sorin Cîmpeanu.

Noul model în funcție de care va avea loc susținerea cursurilor școlare cu prezență fizică în România nu este 100% original, a subliniat ministrul Educației, oferind drept exemplu Franța.

„Aceste schimbări sunt detaliate în ordinul comun, care a fost semnat și trimis la Monitorul Oficial. Urmează să se publice în maximum două, trei ore. Sunt clarificate absolut toate aspectele ce țin de funcționarea școlilor, atât din perspectivă educațională, cât și sanitară.

Ministrul Educației: 70% din personalul din învățământ este vaccinat

Schimbările importante, în rezumat. Prima măsură, ne-am decuplat de rata de incidență și de rata de vaccinare a personalului din învățământ.

Parametrul rata de vaccinare introdus pe 5 noiembrie 2021 consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent, personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă valoare absolută categorie profesională vaccinată. Mult peste 70%.

La acest nivel de vaccinare a contribuit și introducerea acestui parametru al gradului de vaccinare.

„Luni, toate școlile și toate grădinițele vor putea funcționa cu prezență fizică”

În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc.

Pragul este de 75%, un grad care nu este atins în niciunul dintre județele  României în prezent, deci din perspectiva educației, luni, toate școlile și toate grădinițele din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică.

În ce condiții se vor putea susține cursuri online

Cea de-a doua schimbare face referire la suspendarea activității cu prezentă fizică. În fiecare clasă, în fiecare grupă de grădiniță, se suspendă activitatea atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutive. Este o schimbare importantă.

Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin 50% din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.

Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii.

Suspendarea activității fizice la nivelul întregii instituții de învățământ se face prin decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov, care, din cauza specificității sale, vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu, este singura excepție.

Restul, vor funcționa cu prezență fizică sau, dacă va fi cazul, sperăm să nu fie cazul, vor trece online toate grădinițele și școlile dintr-un județ atunci când se va agrava situația”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu vineri, 14 ianuarie.