Guvernul de la Budapesta investește milioane de euro în Transilvania. Care sunt prioritățile

Guvernul de la Budapesta investește milioane de euro în Transilvania. Care sunt prioritățile Sursa: arhiva EVZ

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, a declarat, joi, în urma întâlnii cu ministrul Sportului din România, Eduard Novak, că Guvernul de la Budapesta va continua să finanţeze construcţia de infrastructuri sportive în Transilvania.

Guvernul Ungariei a investit sume importante pentru sportul din România, în localitățile în care trăiesc mulți etnici maghiari, cum este cazul în Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc.

„Sportul este un instrument pentru păstrarea şi consolidarea identităţii naţionale”, a declarat Peter Szijjarto la conferinţa de presă comună.

Conform acestuia, până acum Guvernul ungar a furnizat un sprijin în valoare de 30 de miliarde de forinţi (83 de milioane de euro) pentru proiecte de infrastructuri sportive în regiunile locuite de mulţi etnici maghiari, inclusiv construcţia unui stadion de fotbal la Sfântu Gheorghe şi a unui patinoar la Sângeorgiu de Mureş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru acest an există planuri pentru a sprijini construcţia unei academii de fotbal la Satu Mare şi a unui internat la academia de hochei de la Cârţa, judeţul Harghita, a adăugat Szijjarto.

„Guvernul Ungariei este un partener de încredere pentru dezvoltarea sportului în România”

La rândul său, ministrul Eduard Novak a vorbit de necesitatea reformelor în sportul românesc şi de asemenea şi-a exprimat speranţa că Ungaria va promova acest proces prin schimb de bune practici.

„Guvernul Ungariei este un partener de încredere pentru dezvoltarea sportului în România. Guvernul maghiar a finanțat deja o serie de dezvoltări de infrastructură sportivă, iar acest lucru va continua să se întâmple și în viitor, de asta m-a asigurat Szijjarto Peter, ministrul Afacerilor Externe.

Cred că aceste investiții sunt importante, pentru că în acest fel putem asigura dezvoltarea jucătorilor tineri, dezvoltarea sportului, continuitatea. Sportul românesc are nevoie de reformă, iar schimbarea este mult mai ușoară atunci când ești înconjurat de parteneri pe care te poți baza, așa că fiecare ajutor, bună practică, idee este utilă și de mare ajutor pentru noi”, a anunțat Eduard Novak.

Guvernul de la Budapesta a investi în afara granițelor Ungariei, acolo unde există comunități masive de etnici maghiari. Din 2013 până în prezent, ungurii au investit circa 75 de milioane de euro în cele 10 proiecte transfrontaliere, construite în zone din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina.