Putin anunță reducerea prețului la gaze în Europa. Când se va întâmpla și în ce condiții

Putin anunță reducerea prețului la gaze în Europa. Când se va întâmpla și în ce condiții Sursa: arhiva EVZ

Prețul gazelor naturale furnizate de Rusia către Europa ar putea scădea în momentul în care va fi dată în folosință conducta Nord Stream 2.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că noua condută va servi la stabilizarea preţurilor la gaze în Europa. El a făcut aceste afirmații în cadrul unei reuniuni televizate a guvernului, la care a participat și şeful Gazprom, Alexei Miller, după cum relatează agenția de presă Reuters. Vladimir Putin a declarat că cea de-a doua linie a gazoductului Nord Stream 2 va fi încărcat, în curând, cu gaze care vor fi livrate către Europa.

Declarațiile liderului de la Kremlin vin în condițiile în care, de la începutul anului și până în prezent, prețul gazelor a explodat în Europa. Creșterea a fost de peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările. Acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care economiile europene ieşeau din pandemie.

Vladimir Putin a dat asigurări că Nord Stream 2 este pregătit pentru exporturile de gaze. El a afirmat că gazoductul va ajuta la scăderea preţurilor la gaze în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vreau să felicit Gazprom şi partenerii noştri din proiectul Nord Stream 2 pentru finalizarea lucrărilor şi crearea acestei rute suplimentare, care este pregătită de funcţionare”, a declarat preşedintele rus.

sursa foto: notiziarioestero.com

Rusia vrea contracte de furnizare pe termen lung

Construcţia conductei, destinată să transporte gaz din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică a fost finalizată în septembrie. Conducta rămâne inactivă până când va primi aprobările autorităţilor de reglementare de la Berlin şi Bruxelles.

Şi vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că Rusia este pregătită să mărească exporturile de gaze către Europa. El a precizat, însă că acest lucru se va întâmpla doar în baza unor acorduri pe termen lung, aranjament pe care companiile europene nu-l doresc. Acestea preferă acorduri de tranzacţii pe termen scurt.

Prețul gazelor a explodat în Europa

Preţul gazelor naturale în Europa a atins săptămâna trecută un nou nivel record. Acest lucru a fost stimulat de cererea din sezonul de iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns săptămâna trecută la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră. Prețul este peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului şi au determinat unele industrii să-şi reducă producţia.