Evenimentul Zilei > International > Putin, atac la adresa României. “Am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Ne-au mințit“. Ce urmează
Putin, atac la adresa României. “Am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Ne-au mințit“. Ce urmează

Putin, atac la adresa României. “Am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Ne-au mințit“. Ce urmează

Joi a avut loc mult așteptata conferinţă anuală a lui Vladimir Putin în care a răspuns jurnaliştilor la cele mai actuale întrebări. Liderul de la Kremlin a vorbit inclusiv despre NATO, despre România şi criza din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în cadrul conferinței de presă anuale că extinderea NATO către Est este „inacceptabilă” și că Statele Unite „stau cu rachetele în pragul casei noastre (Rusiei – n.red.), relatează agenția rusă de presă RIA Novosti.

Vladimir Putin a fost întrebat de către o jurnalistă la conferinţa de presă organizată la Kremlin despre ce garanţii de securitate poate oferi Rusia că nu va invada Ucraina. Acesta a fost vizibil iritat de întrebare şi a răspuns că Rusia trebuie de fapt să primească garanţii de securitate din partea NATO. “Ce reacţie ar avea Statele Unite dacă noi am duce arme aproape de graniţele lor? Cum ar fi să dislocăm arme în Canada sau Mexic la graniţa cu SUA?” a spus acesta.

sursa: Arhiva EVZ

Valurile de aderare de după căderea Uniunii Sovietice

În 1991 Uniunea Sovietică s-a destrămat şi NATO nu mai avea un scop bine definit. Aşa că Rusia a cerut garanţii că nu se va apropia de granitele sale. Însă de atunci au intrat în NATO în cinci valuri mai multe state din Europa de Est.

1999: Cehia, Ungaria şi Polonia

2004: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia

2009: Albania

2017: Muntenegru

2020: Macedonia de Nord

„Am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Ne-au mințit”

Liderul rus a adăugat că Rusia „nu dorește nicio acțiune militară”, dar a arătat cu degetul către SUA și NATO. „Am cerut direct să nu mai existe nicio mișcare NATO către Est. Mingea este în terenul lor”. Țarul de la Kremlin a adăugat ulterior: „Simt că ne aflăm uneori pe planete diferite”.

“Nu cursul negocierilor este important, ci rezultatul acestora. NATO ne-a promis că nu se va mai extinde spre Est în 1991. Ne-au minţit. Au avut loc  5  valuri de aderare de atunci. Acum în România şi Polonia alianţa are instalate arme de atac. Am făcut noi ceva? Au venit la noi”, a mai spus Putin.

Are coșmaruri la gândul aderării Ucrainei la NATO

Aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Putin. “Noi nu ameninţăm pe nimeni. Rusia nu ameninţă graniţele Statelor Unite sau ale Marii Britanii. În schimb NATO ne ameninţă graniţele. Şi acum vor ca Ucraina să intre în NATO (…) NATO ne cere să oferim garanţii de securitate. În realitate NATO trebuie să ne ofere nouă. Noi nu ameniţăm pe nimeni”, a mai declarat preşedintele Rusiei.

Această declaraţie vine la doar câteva zile după ce Rusia a publicat o listă cu mai multe cerinţe pentru a reduce tensiunile din Europa. Acestea stipulează că Ucraina nu va fi lăsată să adere la Alianţa nord atlantică şi că în estul Europei nu vor mai fi desfăşurate noi trupe şi arme, relatează CNN.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: