De ce ar trebui Georgia și Ucraina să adere la NATO. Care ar fi rolul lor în conflictul cu Rusia

De ce ar trebui Georgia și Ucraina să adere la NATO. Care ar fi rolul lor în conflictul cu Rusia

Incertitudinea asupra viitorului Ucrainei afectează pacea și stabilitatea din întreaga Europa. Cu cât aliații americani și europeni găsesc mai rapid o cale către integrarea Kievului în NATO, cu atât mai repede va fi eliminată incertitudinea .

Într-o vizită recentă în Ucraina, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a transmis președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky: „Suntem alături de voi.  La fel și partenerii noștri strategici. Am auzit același lucru când am fost la întrunirea NATO de acum câteva săptămâni. Transmitem Rusiei să înceteze acțiunile nesăbuite și agresive ”.

Pe 22 aprilie, Moscova a anunțat retragerea forțelor sale din Crimeea. În realitate, doar o mică parte din trupe a plecat. Crimeea rămâne în continuare o bază militară importantă pentru Moscova. Majoritatea trupelor și echipamentelor rusești mutate în Crimeea, va menține amenințarea.

În schimb, Ucraina are nevoie de ajutor occidental pentru a-și spori capacitățile defensive. Kievul dorește ca Washingtonul să-i vândă mai multe arme. Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a transmis că a inclus tehnologia anti-lunetă, sisteme de apărare anti rachetă și echipamente pentru a contracara capacitatea Rusiei de a bloca comunicațiile ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există posibilitatea unei aderări a Ucrainei la NATO. La conferința de presă între președintele ucrainean Zelenskiy și președintele polonez Andrzej Duda a confirmat acest fapt.  „La summitul NATO din iunie, este planificată o discuție privind foaia de parcurs a Ucrainei privind măsurile pentru aderarea la NATO”.

Este NATO o soluție ?

Dacă membrii NATO vor apăra țări precum Georgia sau Ucraina, Rusia va fi stimulată să acționeze mult mai agresiv împotriva lor. Fără a fi membri cu drepturi depline, orice declarație a angajamentului NATO, nu va reprezenta o siguranță reală.

În acest context, Statele Unite ar trebui să-și crească prezența navală din Marea Neagră. Deși Statele Unite și-au sporit prezența la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina din 2014, ulterior, prezența a fost redusă drastic. Acest lucru a reprezentat o greșeală.

Statele Unite ar trebui să trateze Ucraina și Georgia drept membri ai NATO. Acest lucru ar trebui să se traducă prin furnizarea de asistență pentru instruire, compatibilitate militară și exerciții comune, vânzarea de arme și acorduri pentru securitatea cibernetică.

De asemenea, Occidentul ar trebui să clarifice că orice agresiune împotriva Ucrainei sau a vecinilor săi, va fi urmată de sancțiuni care sunt menite să paralizeze finanțarea, cât și capacitatea operațională. Acest lucru l-ar face pe Putin să plătească prețul real al agresiunilor sale. Acest lucru trebuia să fie făcut imediat după ce Rusia începuse să remodeleze granițele Ucrainei și Georgiei, conform nationalinterest.org.