Rusia a cerut Israelului să-i acorde drept de proprietate asupra unor locuri din „Țara Sfântă”. Cum se va soluționa problema

Rusia a cerut Israelului să-i acorde drept de proprietate asupra unor locuri din „Țara Sfântă”. Cum se va soluționa problema Israel. Sursa: arhivă EVZ

În urma unei discuții aprinse între cei doi miniștri de Externe ai Rusiei și Israelului, prima țară a cerut de la cea de-a doua un drept de proprietate al unor situri istorice.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ministrul israelian de Externe Yair Lapid au discutat, la începutul acestei săptămâni, prin telefon, despre rezolvarea aspectelor practice ale restabilirii drepturilor de proprietate ale părţii ruse asupra siturilor istorice din Ţara Sfântă şi consolidarea relaţiilor economice.

Ce subiecte sensibile au abordat cei doi miniștri de Externe ai Israelului și Rusiei

Liderii celor două ministere ale Afacerilor Externe au discutat o serie de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală. O atenţie deosebită a fost acordată soluţionării cât mai rapide a aspectelor practice de restabilire a drepturilor de proprietate ale părţii ruse asupra siturilor istorice din Ţara Sfântă, precum şi a paşilor de urmat pentru consolidarea relaţiilor comerciale şi economice bilaterale”, a declarat ministerul rus de externe în cadrul unui comunicat.

Conversaţia de luni  a avut loc la cererea înaintată de Israel. Părţile au convenit, de asemenea, asupra măsurilor de dezvoltare a cooperării pe arena internaţională, inclusiv contracararea încercărilor de a glorifica nazismul. Pe de altă parte, miniștrii Serghei Lavrov și Yair Lapid au ajuns la un punct comun în ceea ce privește un program pentru derularea de noi contacte bilaterale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce are de gând dă facă Ucraina, dacă va fi ajutată de Israel

Altfel, ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniciuk, a declarat, pe 16 decembrie, că țara sa ar putea recunoaște, în curând, Ierusalimul drept „unica și singura capitală” a Israelului și speră să deschidă o filială anul viitor, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Korniciuk a declarat pentru publicația Times of Israel că, în opinia sa, recunoașterea este o chestiune de luni, nu de ani, dar Zelenski are anumite condiții prealabile în relația de securitate și apărare dintre cele două țări, înainte de aprobarea unei decizii în acest sens.

Declarațiile au fost făcute la un eveniment care marchează 30 de ani de legături Israel - Ucraina, la care a participat ministrul Afacerilor Ierusalimului, Ze'ev Elkin, care a crescut în Ucraina.