Ministrul Muncii, anunț pentru pensionari. Ce se întâmplă cu majorările de anul viitor

Ministrul Muncii, anunț pentru pensionari. Ce se întâmplă cu majorările de anul viitor Plata retroactivă pentru contribuțiile la pensia din România. Până când se mai poate cumpăra vechimea în muncă. Sursa: arhiva EVZ

Majorările de pensii și de salarii vor fi plătite, începând cu luna viitoare, chiar dacă Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost atacată la Curtea Constituțională.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat ce se va întâmpla cu salariile și pensiile în condițiile în care USR a ataca bugetul pe 2022 la CCR. El a dat asigurări, celor interesați, că plățile se vor face în continuare. cu salariile şi pensiile, acum că bugetul este blocat la Curtea Constituţională.

„Avem soluţia legală şi vom plăti majorările aşa cum am stabilit. Lucrurile se vor întâmpla spre binele cetăţeanului român”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

De la 1 ianuarie, punctul de pensie va crește de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei. De asemenea, indemnizația socială se majorează cu 200 de lei, de la 800 cât este în prezent, la 1.000 de lei. De anul viitor, salariul minim brut va crește la 2.550 lei (brut), adică 1.524 lei în mână.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursă: EVZ

Legea bugetului pe 2022 a ajuns la CCR

USR a anunţat că va ataca la CCR legea bugetului de stat pentru 2022, reprezentanții partidului exprimându-și nemulțumirea cu privire la modul în care au fost împărțiți banii.

În replică, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că bugetul pe 2022 este echilibrat, responsabil și realist. În opinia sa este capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană.

sursa: Arhivă EVZ

Ce spune legea finanțelor publice

Legea 500/2002 privind finanţele publice stabilește ce se întâmplă în astfel de situații, când noul buget nu poate fi pus în aplicare. Guvernul poate face cheltuieli, conform actului normativ, în anumite limite.

„(1) Dacă legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, Guvernul îndeplineşte sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputând depăşi de regula 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorii principali de credite, sau, după caz, 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget, în situaţia în care acestea sunt mai mici decât cele din anul precedent.

(2) Instituţiile publice şi acţiunile noi, aprobate în anul curent, dar care încep cu data de 1 ianuarie a anului bugetar următor, vor fi finanţate, până la aprobarea legii bugetare, în limita a 1/12 din prevederile acestora cuprinse în proiectul de buget”, prevede articolul 37 al legii citate mai sus.

În aceste condiții, ministerele vor avea la dispoziție fondurile necesare, de la buget, pentru a-și desfășura activitatea până la adoptarea viitoarei legi a bugetului.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Marius Budăi supărat pe USR

Ministrul Marius Budăi acuză USR că dorește sărăcirea populației românești și că încearcă blocarea creșterilor de venituri pentru pensionari și copii.

„Eu personal nu înţeleg de ce USR continuă pe linia aceasta a sărăcirii populaţiei româneşti, pentru că după ce a prins în PNRR acel procent criminal din PIB pentru pensii, acum văd că o să reînceapă să blocheze creşterea veniturilor pentru milioane de copii, de pensionari şi salariaţi care obţin beneficii prin noul buget. Am o singură explicaţie. Cred că nu le pasă, pur şi simplu nu le pasă de aceste categorii de persoane", a spus ministrul Muncii.

Ministrul PSD s-a arătat nemulțumit deoarece plafonul de majorare pentru pensii a fost stabilit, prin PNRR la 9,4% din PIB. Iar acest lucru nu a mai permis PSD și PNL să acorde pensii speciale și aleșilor locali, începând de la 1 ianuarie, așa cum doreau.