E haos total. Milioane de români nu au primit facturile la energie pe luna noiembrie. Ce urmează

E haos total. Milioane de români nu au primit facturile la energie pe luna noiembrie. Ce urmeazăSursa: Arhiva EVZ

Românii riscă să plătească mai multe facturi în perioada Crăciunului sau imediat după. Unul dintre furnizorii de electricitate nu a emis încă facturile pe luna noiembrie. Nu au știut cum să aplice reducerile oferite de stat, ori au fost calculate greșit și trebuie refăcute.

Unul dintre marii furnizori de energie din România nu a emis încă facturile pentru luna noiembrie. Clienții se tem să nu acumuleze restanțe în perioada sărbătorilor, când este posibil să primească două facturi, adică și cea pe luna decembrie.

Aproximativ cinci milioane de români nu au primit încă factura la energie electrică și gaz. Aceștia riscă să plătească două facturi, chiar în pragul sărbătorilor de iarnă. Ori înainte de Crăciun, ori imediat după, este posibil să li se emită facturile atât pentru consumul din luna noiembrie, cât și pentru cel din luna decembrie.

În cazul celor care au același furnizor la gaze naturale și energie, aceștia riscă să plătească nu două, ci patru facturi în aceeași perioadă.

Întârzierea facturilor este pusă pe seama reducerii acordate de stat, care au întârziat să apară în Monitorul Oficial

Zoltan Nagy Bege, președintele Autorității Naționale de Reglementre în domeniul Energiei (ANRE), promite că aceste nereguli vor fi rezolvate până la finalul anului. De vină pentru întârzierea facturilor la energie și gaze ar fi chiar normele aplicate de stat cu privire la acordarea compensațiilor. Reducerile promise la factură au întârziat să apară în Monitorul Oficial.

"Unii furnizori neştiind cui şi cum să alice plafonarea şi comepensarea, unii au amânat emiterea facturilor, alţii au avut întârzieri şi au reluat facturarea. Fiecare furnizor a procedat cum a înţeles până când aceste norme au apărut", a declarat Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE.

Furnizorul care a întârziat emiterea facturilor a anunțat că situația se va rezolva până la finalul lunii decembrie. În toată această perioadă s-a lucrat la îmbunătățirea sistemelor de informații.

În ultimii ani, gazele naturale au înregistrat cele mai mari creșteri. Potrivit statisticelor oficiale, vorbi de o scumpire cu 49%. Clienții care au schimbat recent contractele susțin că plătesc tarife și de cinci ori mai mari.

În ceea ce privește energia electrică, prețul acesteia s-a majorat în ultimul an cu 24%. Chiar dacă nu mai este mult până la finalul lui 2021, experții în energie susțin că prețul va crește cu până la 35%, pe fondul scăderii producției de energie electrică, în alte state membre, care acum importă masiv.