Italia se pregătește pentru ce este mai rău în pandemie. Autoritățile cer măsuri urgente

Italia se pregătește pentru ce este mai rău în pandemie. Autoritățile cer măsuri urgente

Situația epidemiologică se degradează în Italia, în contextuk în care coronavirusul se transmite rapid în cea mai mare parte a țării.

Ministerului Sănătății de la Roma a transmis o circulară în care solicită „consolidarea măsurilor organizatorice pentru managementul actualei faze epidemice”. Documentul, citat de agenția de presă ANSA, recomandă activarea tuturor măsurilor organizaționale pentru față creșterii cererii de îngrijiri medicale, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID.

„În ultimele opt săptămâni s-au înregistrat creșteri rapide ale incidenței pe teritoriul național, care a ajuns acum la 241 de cazuri/100.000 de locuitori și a gradului de ocupare a paturilor în secţiile de terapie intensivă (9,6%) și în cele medicale (12,1%), în timp ce atât Rt-ul mediu calculat pe baza cazurilor simptomatice (1,13), cât și indicele de transmisibilitate pe baza cazurilor cu spitalizare rămân stabile și semnificativ peste pragul epidemic (1,09)” se arată în circulara Ministerului Sănătății din Italia.

Ministerul îndeamnă, aşadar, regiunile să ia măsuri pentru reconfigurarea acelor activități care pot fi amânate și dă indicații cum să fie reorganizate serviciile spitalicești și teritoriale pentru gestionarea situaţiilor de urgență în pandemie. De asemenea sunt prevăzute indicații pentru gravide și nou-născuți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile impun noi restricții în fața Omicron

Autoritățile au impus noi restricții după creșterea „anormală” a cazurilor de infecții cu Omicron din ultimele săptămâni. Astfel, conform oficialităților, se impune limitarea și interzicerea petrecerilor și evenimentele similare care se desfăşoară în săli de dans, discoteci și alte locuri.

„Având în vedere creșterea anormală a infecțiilor înregistrată în ultimele trei săptămâni și semnalată de autoritățile sanitare, cu o creștere deosebită a cazurilor, mai ales în rândul tinerilor, au devenit indispensabile măsurile de limitare și interzicere a petrecerilor în interior – care continuă în mod iresponsabil cu petreceri de absolvire, petreceri aniversare și altele asemenea”, a anunţat guvernatorul regiunii Campania, Vincenzo De Luca.

Spitalele sunt sub presiune

Varianta Omicron a pus spitalele sub presiune, iar Guido Rasi, consilier științific al comisarului extraordinar pentru situația de urgență Covid, a precizat că Italia se apropie de zona portocalie.

„Mi-e teamă că da, ne apropiem, pentru că numărului paturilor care se ocupă la spital este în continuă creştere. De aceea, este esențial să se facă imediat a treia doză. Avem vaccinuri, iar campania merge bine, însă este o cursă contra cronometru. Dacă Omicron ocolește vaccinul, este practic un alt virus, și atunci se poate schimba totul, şi până și acest certificat verde ar putea să nu mai fie suficient”, a precizat Guido Rasi.