Testele rapide, ineficiente în depistarea tulpinei Omicron. Avertismentul vine din Statele Unite
- Ionel Sclavone
- 17 decembrie 2021, 13:12
Infecțiile cu noua tulpină mutantă de coronavirus, Omicron, nu pot fi depistate de toate testele rapide.
Avertismentul vine de la medicul Anthony Fauci șeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA. Unele dintre testele rapide pentru COVID-19, susține acesta, nu sunt eficiente în depistarea infecțiilor cu noua tulpină Omicron.
În acest moment, o echipă de specialiști analizează mai multe tipuri de teste antigen pentru a stabili în ce măsură pot detecta Omicron. Epidemiologul șef al Statelor Unite a subliniat că până la momentul publicării rezultatelor studiului se recomandă folosirea testelor PCR, după cum relatează Daily Mail.
„Avem informaţii preliminare potrivit cărora nu toate testele dau rezultate precise în cazul Omicron. Cele mai multe dintre acestea, frecvent folosite, par a depista noua tulpină. Avem în desfăşurare o analiză pentru a determina care dintre testele antigenice rapid îşi menţin acurateţea în diagnoză. Însă e clar că unele dintre acestea nu (au această capacitate). Încercăm să le descoperim pe cele care nu dau rezultate precise. Şi dacă vom reuşi, ne vom asigura că acele teste nu vor fi folosite pentru a depista Omicron”, a declarat dr. Anthony Fauci, conform Daily Mail.
Testele PCR sunt cele mai sigure
Epidemiologul şef al SUA a precizat că testele PCR dau rezultate precise în cazul Omicron. El a apreciat că majoritatea testelor rapid pot detecta cu acurateţe noua tulpină, însă există și teste imprecise.
Declarațiile sale vin în contextul în care laboratoarele din Statele Unite fac secvenţieri numai în cazul testelor PCR pozitive. Astfel, este posibil ca tulpina Omicron să scape la testarea rapidă.
Testele PCR cu rezultat negativ sunt folosite de cei care vor să evite vaccinarea împotriva COVID, în vreme ce testele rapide sunt solicitate înaintea evenimentelor publice. De asemenea, testele rapide sunt folosite de angajatori, pentru a-i depista pe angajații infectați, dar și în școli.
Temerile specialiștilor epidemiologi
Potrivit specialiştilor, există posibilitatea ca testele rapide să dea rezultate eronate în cazul Omicron, ceea ce le-ar transmite oamenilor un fals sentiment de siguranţă. Or, într-o astfel de situație noua tulpină s-ar putea răspândi chiar şi în mediile pe care oamenii le consideră sigure.
Tulpina Omicron circulă deja în Statele Unite, fiind deja descoperite 319 cazuri în 36 de state. Experţii se tem că numărul real al infecţiilor ar putea fi mult mai mare, însă.