Bătută de soț, jandarm de profesie, nu a obținut ordin de protecție. Magistrații au considerat că „ nu este destul de grav”

Bătută de soț, jandarm de profesie, nu a obținut ordin de protecție. Magistrații au considerat că „ nu este destul de grav”sursa: Arhiva EVZ

O femeie din Iași bătută de soțul ei, care este jandarm, nu a obținut în instanță ordin de protecție împotriva acestuia, întrucât magistrații au considerat că actele de violență nu sunt suficient de grave.

În 20 noiembrie, între jandarm și soția lui a izbucnit un conflict spontan, legat de cheltuielile zilnice, precum și de faptul că femeia băuse în acea zi 2-3 pahare, după cum a mărturisit aceasta.

Conflictul a devenit violent, bărbatul prinzându-şi soţia de păr şi de gât şi lovind-o. Certificatul medico-legal întocmit ulterior a evidenţiat numeroase urme de lovituri pe antebraţe, specifice situaţiilor în care victima încearcă să se apere, ca şi o lovitură în faţă şi urme de degete pe gât. Femeia a apelat la ajutorul surorii sale şi a chemat poliţia. Ulterior, cazul a ajuns în instanţă, scrie Ziarul de Iași.

Decizia magistraților: „Actele de violenţă nu sunt destul de grave”

Poliţia a dispus emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, pentru a împiedica escaladarea conflictului dintre soţi. Cazul a ajuns în instanţă, femeia cerând emiterea unui ordin de protecţie pe o durată de şase luni, iar soţul contestând şi ordinul provizoriu. Magistraţii au respins ambele cereri, apreciind că „actele de violenţă nu sunt destul de grave”.

„Astfel de hotărâri golesc de sens protecţia oferită de lege. Mesajul transmis societăţii de magistrat este unul foarte grav, cu atât mai mult cu cât au existat numeroase cazuri în care victimile violenţei şi-au pierdut viaţa”, a comentat Simona Bădăluţă, avocata femeii.

Pe lângă ordinului de protecţie, Daniela I. a solicitat şi obligarea soţului la plata a 1.200 lei, întrucât fusese nevoită să părăsească locuinţa şi îşi închiriase alt apartament. În replică, bărbatul a spus că o luase de păr pe soţia sa, dar nu o lovise. Femeia s-ar fi împiedicat de nişte papuci, el a prins-o de tricou ca să nu cadă, de aici apărând şi dungile roşii de pe gât. Vasile I. a prezentat în instanţă şi o înregistrare în care se aude vocea ridicată a femeii şi cea calmă a bărbatului, care o sfătuieşte să se liniştească. Atunci când la faţa locului se prezentase însă un poliţist, Vasile I. i-a interzis acestuia să înregistreze discuţiile.

Judecătoriii au apreciat că nu fusese vorba decât de un conflict minor, întrucât femeia nu încercase să plece din locuinţă şi nici nu ceruse ajutorul unei vecine care venise auzind scandalul. „În cauză nu au fost dovedite săvârşirea unor acte de violenţă de intensitate suficient de ridicată pentru a justifica emiterea ordinului de protecţie”, au considerat judecătorii. Decizia finală va aparţine magistraţii Tribunalului, care vor reanaliza cazul astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News