Ministrul Mediului, deranjat de decizia Uniunii Europene față de România. „E ciudat că s-au luat astfel de măsuri împotriva noastră”

Ministrul Mediului, deranjat de decizia Uniunii Europene față de România. „E ciudat că s-au luat astfel de măsuri împotriva noastră”sursa foto. gov.ro

Ministrul Mediului critică decizia luată de Uniunea Europeană împotriva României cu privire la cele trei centrale cu instalații de mare ardere. Deși UE ne-a trimis în judecată pentru nerespectarea unor reglementări, Tanczos Barna susține că doar o sigură centrală din cele trei mai este funcțională, iar asta se datorează persoanelor care depind de rețeaua publică de căldură.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a arătat deranjat de deciziile luate de Uniunea Europeană (UE) joi seara. România a fost trimisă în judecată de către Europa din cauza celor trei centrale cu instalații de mare ardere, una la Govora și două la Deva. Două dintre ele au fost închise deja definitiv, iar în cazul celei de-a treia se încearcă retehnologizarea, o mare parte a orașului fiind branșată la rețeaua publică de încălzire.

Pentru că au luat deja măsuri radicale în privința solicitării venite din partea Uniunii, Tanczos Barna consideră ciudat modul în care UE a decis să acționeze în privința țării noastre.

„Este vorba despre o trimitere în judecată pe un caz de infringement pe cele trei instalaţii de mare ardere - Centrala Govora şi cele două centrale de la Deva. Din cele trei instalaţii de ardere două sunt închise definitiv de România. Tocmai de aceea este ciudat modul în care s-a acţionat, pentru că cele două centrale sunt închise definitiv. Oamenii au fost disponibilizaţi, s-au plătit salarii compensatorii.

România este trimisă în fața justiției deoarece nu s-a supus directivelor venite de la Uniunea Europeană

Într-adevăr, în cazul Govora este o problemă specială, pentru că o mare parte din oraş este în continuare conectată la sistemul de încălzire centralizat. Zeci de mii de familii primesc, iarnă de iarnă, căldură din această centrală. Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean în calitate de proprietar al acelei centrale nu a închis, neavând fonduri de modernizare în ultimii ani. Am avut o perioadă de tranziţie până în 2013, ce nu a fost respectată. Nu au fost făcute modernizările care trebuiau să fie puse în practică şi Comisia Europeană a decis trimiterea în judecată a României. În cele două cazuri de centrale închise definitiv nu sunt probleme. În al treilea caz vom încerca să explicăm Comisiei că acolo retehnologizarea trebuie făcute cu condiţia ca acele persoane să nu rămână fără căldură pe timpul iernii”, a declarat Tanczos, la Digi24.

Joi, Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit acestui comunicat, în ceea ce privește combaterea poluării industriale, România nu a asigurat funcționarea a trei instalații industriale cu deținerea unei autorizații valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau a reduce poluarea.

În cazul obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice, România nu a luat măsuri privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici ("Directiva PNE").

Ne puteți urmări și pe Google News