Statistici triste de Ziua Națională. Jumătate dintre români trăiesc în afara granițelor. În ce colțuri ale lumii s-au stabilit

Statistici triste de Ziua Națională. Jumătate dintre români trăiesc în afara granițelor. În ce colțuri ale lumii s-au stabilitSursa foto. EVZ

Aproape zece milioane de români, conform unor statistici, au ales să părăsească România și să se stabilească pe alte meleaguri.

După 1989, românii s-au răspândit, în căutarea unei vieți mai bune, în toată lumea. În prezent, ei pot fi întâlniți pe mai toate meleagurile, din Italia și până în Mongolia.

Fostul ministru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, estima, în urmă cu aproximativ un an, că aproximativ 9.700.000 de români au ales să plece peste granițe. Fostul ministru a indicat printre motivele emigrării sărăcia, corupția clasei politice, calitatea slabă a serviciilor publice, lipsa infrastructurii  etc.

Când au părăsit românii țara

Un studiu finanțat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată că românii au părăsit țara în două mari valuri de migrație. Cel dintâi a fost la începutul anilor 2000, când au fost ridicate vizele pentru călătoriile în țările din Europa de Vest. Cel de-al doilea val, considerat al tinerilor, a urmat în anii 2014 – 2016.

În acest interval, dintre cele două valuri luate în calcul, numărul emigranților români a crescut de la 1,1 milioane la 3,4 milioane. Astfel, la un moment dat, cel puțin 20% din totalul populației născute în România trăia într-o altă țară.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Conform cercetării, mai bine de 25% din românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent. Iar jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au spus că intenționează să plece din țară cât mai repede posibil, după cum relatează Fanatik.

Europa și Statele Unite, destinația preferată a emigrației românești

Conform statisticilor românii s-au răspândit pe mai toate meleagurile lumii, acolo unde au crezut că pot duce o viață mai bună. Nu a contat dacă sunt mai aproape de casă sau dacă trebuie să călătorească zeci de mii de kilometri ca să se revadă cu cei dragi.

Italia este țara în care s-au stabilit cei mai mulți cetățeni români, după 1989. Oficial, în 2020, erau înregistrați legal, aici, 1.145.718 de persoane. Autoritățile susțin, însă, că numărul românilor din Italia este mult mai mare. Aceasta deoarece mulți nu au documente și lucrează la negru.

Pe locul doi, între statele europne care au fost alese ca destinație de emigrația română, se află Germania. Aici s-au stabilit 722.404 persoane care își desfășoară activitatea, cele mai multe în abatoare și ferme agricole.

În Spania sunt înregistrați în jur de 578.228 de români, iar în Statele Unite ale Americii aproximativ 480.000. Aproape la fel de mulți s-au stabilit în Marea Britanie, în jur de 434.000 de români. În Canada, și-au găsit norocul 238.050 de români, iar în Franța în jur de 118.400.

Românii s-au mai stabilit, într-un număr ceva mai mic, în Austria, Belgia, Israel, Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia, Portugalia, Irlanda, Turcia, Cipru, Norvegia, Elveția și Australia.

Românii s-au stabilit în toate colțurile lumii

Dar compatrioții noștri nu s-au stabilit doar în statele dezvoltate ci cam peste tot în lume pe unde au crezut că-și pot face un rost. Nu au ținut cont că sunt zone foarte friguroase ori foarte calde. Românii s-au așezat peste tot. Compatrioții noștri sunt întâlniți în Bahamas sunt înregistrați 106 români. În Vietnam erau 100, în Pakistan 75, în Macao trăiau 70 de persoane cu cetățenie română, iar în Republica Dominicană erau 43.

În Africa, în Namibia și Etiopia sunt înregistrați 25 de români, la fel ca Insulele Bermude. În Groenlanda erau 15 români înregistrați, iar în Bangladesh, Botswana, Cambodgia, Comore, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mozambic, Seichelles, Trinidad și Tobago trăiesc câte 10.

În Maldive și Surinam sunt câte 5 români, iar Guineea erau 4. În insulele Antigua și Barbuda, Barbados, Guyana, Sfânta Lucia, Sfântul Cristofor și Nevis erau câte 3, iar în Mongolia, trăiește un cetățean român înregistrat oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News