Schimbările climatice vor provoca un val masiv de migrație. Sute de milioane de oameni își vor părăsi locurile de baștină

Schimbările climatice vor provoca un val masiv de migrație. Sute de milioane de oameni își vor părăsi locurile de baștină

Aproximativ 216 milioane de persoane ar putea fi forțate să migreze din actualele locuri în care trăiesc și își desfășoară activitatea, spre alte zone, din cauza schimbărilor climatice. Acest lucru se va întâmpla în anii următori, până în 2050.

Informația apare într-un raport al Băncii Mondiale, intitulat Groundswell 2.0, conform Reuters. Documentul atrage atenția la necesitatea adoptării unor măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice, creșterea nivelului mării, deficitul de apă și scăderea productivității culturilor.

Raportul elaborat de Banca Mondială a analizat impactul provocat de schimbările climatice asupra a șase regiuni ale globului și a ajuns la concluzia că „punctele fierbinți” ale migrației climatice vor apărea încă din 2030. Acestea se vor intensifica până în 2050, iar cele mai afectate vor fi regiunile cele mai sărace ale lumii.

Conform cercetării, în Africa Subsahariană s-ar putea înregistra 86 de milioane de migranți interni, iar alte 19 milioane în Africa de Nord. Un număr de 40 de milioane de migranți vor proven din Asia de Sud, iar 49 de milioane din Asia de Est și zona Pacific.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel de mișcări vor pune o presiune deosebită asupra zonelor de origine, care se vor depopula, dar și asupra celor de destinație. Cele mai afectate vor fi orașele și centrele urbane unde vor fi periclitate ratele de dezvoltare, se arată în raport.

Studiu de caz în Vietnam

Noul raport arată că o creștere a nivelului mării va amenința producția de orez, acvacultura și pescuitul, în Delta Mekong, din Vietnam. Localnicii din zonă vor fi nevoiți să migreze, iar o posibilă destinație va fi Delta Râului Roșu și regiunea de coastă centrală. Și aceste zone se confruntă, însă, cu propriile amenințări, inclusiv cu furtuni puternice.

Conflictele armate, crizele economice și de sănătate, cum ar fi cele provocate de pandemia COVID-19, ar putea agrava situația.

Migrația climatică ar putea fi și mai mare decât cea estimată

Conform estimărilor, numărul de migranți climatici ar putea fi mult mai mare, decât cel estimat în raportul Băncii Mondiale, deoarece documentul nu acoperă majoritatea țărilor cu venituri ridicate, pe cele din Orientul Mijlociu și statele insulare mici.

Concluzia trasă de autorii raportului este că guvernele regionale și naționale, dar și comunitatea globală trebuie să acționeze de urgență pentru a reduce gazele cu efect de seră, pentru a elimina decalajele de dezvoltare și pentru a reface ecosistemele. În acest fel s-ar putea reduce nivelul migrației climatice cu 80%, până la 44 de milioane de persoane.

„Suntem deja blocați într-un anumit nivel de încălzire, așa că migrația climatică este o realitate. Trebuie să reducem sau să diminuăm emisiile de gaze cu efect de seră pentru a îndeplini obiectivul de la Paris, deoarece aceste efecte climatice se vor intensifica și vor crește amploarea migrației climatice”, a declarat Kanta Kumari Rigaud, unul dintre coautorii raportului.