Evenimentul Zilei > Actualitate > MAE vine cu atenționări pentru Ziua Națională! Trecerea frontierelor s-ar putea să dureze mult mai mult
MAE vine cu atenționări pentru Ziua Națională! Trecerea frontierelor s-ar putea să dureze mult mai mult

MAE vine cu atenționări pentru Ziua Națională! Trecerea frontierelor s-ar putea să dureze mult mai mult

Ministerul Afacerilor Externe a trimis marți după-amiaza un comunicat de presă prin care atenționează persoanele care urmează că plece sau să întoarcă în țară. Este vorba despre frontiera cu Bulgaria, care se preconizează a fi aglomerată de 1 decembrie. Oficialii le recomandă tuturor călătorilor să își pregătească din timp itinerariul și să se informeze cu privire la condițiile de trafic.

Ziua Națională a României vine cu o atenționare în ceea ce privește aglomerația de la frontiere. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un comunicat de presă prin care informează cetățenii cu privire la coloanele de autovehicule care se pot forma miercuri la trecerea de frontieră de la Bulgari. Conform acestora, se preconizează aglomerație atât la intrare, cât și la ieșire, fapt care va mări timpii de așteptare pentru trecerea frontierei.

Conform unui comunicat de presă transmis marți seara de către MAE, astfel de situații se pot înregistra:

– pe sensul de intrare în R. Bulgaria din R. Turcia prin PCTF Kapitan Andreevo – Kapikule, PCTF Lesovo;

– Hamzabeyli şi, mai ales, prin PCTF Malko Târnovo – Derekoy, la controlul de frontieră şi vamal (frontieră externă a Uniunii Europene) se pot forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriţi de aşteptare;

– pe sensul de ieşire din R. Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include şi controlul vinietei), vor putea fi înregistraţi timpi măriţi de aşteptare, cu preponderenţă în cazul în care coloanele de autovehicule cu turişti români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact şi în acelaşi interval de timp.

MAE recomandă tuturor cetățenilor care vor tranzita aceste zone să se informeze din timp și să ia măsurile necesare în vederea plăților pentru taxele de drum. De asemenea, oficialii recomandă turiștilor români să ia în considerare măsurile impuse de autoritățile bulgare și să fie pregătiți pentru timpi mai mari de așteptare la frontieră.

MAE vine cu o serie de recomandări pentru turiștii români care urmează să tranziteze frontiera cu Bulgaria

Măsurile recomandate de autoritățile române turiștilor sunt să aibă bateria telefonului mobil încărcată și în stare de funcționare, să dețină resursele necesare de apă, alimente și medicamentație specifică, acolo unde este cazul, și să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situații speciale.

De asemenea, autoritățile române recomandă cetățenilor să se informeze din timp cu privire la bunurile sau mărfurile care pot fi introduse în spațiul vamal european. Un alt aspect important este să aibă bani fix pentru taxa de pod atunci când revin în România prin PCTF Ruse. Această taxă este de 2 euro sau 4 leva. Pe lângă taxa de pod MAE recomandă turiștilor să respecte măsurile impuse de autoritățile bulgare, în acest mod fiind redus considerabil timpul de tranzitare.

Ce alte puncte de frontieră pot folosi românii pentru a trece vama din Bulgaria: PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam – PCTF Negru Vodă, PCTF Oryahovo – PCTF Bechet (ferry), PCTF Nikopol – PCTF Turnu Măgurele (ferry) şi PCTF Svishtov – PCTF Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcționare 8:00-20:00.

Persoane fizice și firme de transport, pot obține informații cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din R. Bulgaria – www.customs.bg. Cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL de pe site-ul www.bgtoll.bg. Cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp; cu privire la starea vremii de pe site-ul www.weather.bg. Cu privire la starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.