Bucureștenii vor fi puși într-o „mare dificultate în ianuarie 2022”: Ce s-a discutat la ședința cu Nicolae Ciucă. „Să știe că vor plăti...”
- Sabina Popescu
- 27 noiembrie 2021, 15:09
Primarul general al municipiului București, Nicușor Dan, s-a întâlnit sâmbătă dimineață, 27 noiembrie, cu noul premier al României, generalul Nicolae Ciucă, pentru a discuta despre situația termoficării din Capitală. Edilul a transmis, ulterior, că administrația bucureșteană va avea „o mare dificultate în ianuarie 2022” în ceea ce privește asigurarea apei calde și a căldurii.
Întrebat dacă se așteaptă ca Primăria București să primească bani în anul 2021 pentru subvenția la gigacalorie, Nicușor Dan a transmis că nu a solicitat fonduri de la Nicolae Ciucă, însă a fost „foarte onest”, informându-l pe prim-ministrul României că administrația se va confrunta cu o „mare dificultate în ianuarie 2022”.
„Bucureștenii să știe că vor plăti...”
Bucureștenii vor plăti, în această iarnă, pentru consumul de pe luna noiembrie, un tarif de 164 de lei pe gigacalorie, potrivit edilului. „Mesajul este că, în acest moment, tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual şi eu mi-aş dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, după cum v-am declarat ieri, dar acel tarif pe care, eventual îl vom mări, va fi plătit la două luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consiliu General.
Deci, pentru factura de noiembrie care va fi plătită în ianuarie, bucureştenii să ştie că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureştenii să ştie că vor plăti în continuare 164 de lei”, a declarat Nicuşor Dan, la finalul ședinței cu premierul Ciucă.
Nicușor Dan arată din nou cu degetul spre fosta administrație
Problemele sistemului de încălzire centralizată nu au izbucnit odată cu preluarea puterii de către el, a spus Nicușor Dan, ci au fost nereguli care s-au acumulat de-a lungul mai multor ani de zile.
„Au fost ani întregi de inacţiune, ani întregi în care nu s-au plătit banii necesari, după cum ştiţi, fosta administraţie a dus RADET-ul în faliment. Ce putem să facem, putem să facem să intervenim de urgenţă în momentul în care se produc avarii şi, din păcate, se vor produce avarii. În momentul în care vom reuşi să avem, pe de-o parte, o capacitate mai bună... avem două tipuri de programe, avem un program la producţie, zona de ELCEN, care funcţionează şi cu centrale din 1964, şi avem un program în ceea ce priveşte transportul şi distribuţia, care este atributul municipalităţii. În timp o să reuşim să rezolvăm chestiunile astea, am reuşit să semnăm contractul de 300 de milioane de euro pentru a repara 210 kilometri, şi o să vedeţi anul viitor un ritm mai mare de înlocuire a conductelor”, a spus Nicușor Dan.
Primarul general al Capitalei a mai transmis că pentru 2022 urmează să fie contractați circa 40 de km de conducte de înlocuire. „O să vedeţi zilele următoare, am fost la ANAF pentru licitaţia pentru cei 210 kilometri, sperăm să o terminăm până la aprilie-mai, anul viitor, ca să putem să începem şi de acolo. Şi, în paralel, pe acele reparaţii curente putem să facem mai facem de ordinul a 10 kilometri. Deci, pentru anul viitor, o să fim undeva la 50 de kilometri”, a precizat primarul București.
Ce face edilul cu banii de care mai dispune Primăria
„La sfârșitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Asta înseamnă că vom plăti din ei subvenția pentru termie, vom plăti din ei subvenția pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care avem să le plătim, o să plătim o parte din datoria la Otokar de 165 de milioane, care a rămas din fosta administrație, o să plătim datorii făcute de companiile municipale. Deci, sigur că avem o cheltuire judicioasă a banului public şi nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târguri şi alte lucruri”, a spus Nicușor Dan, făcând referire la felul în care își propune să folosească banii de care mai dispune Primăria București.