Aceste produse sunt interzise în Hawaii. Pun în pericol recifele de corali

Aceste produse sunt interzise în Hawaii. Pun în pericol recifele de corali Sursa foto: Wikipedia

Turiștii care își vor petrece vacanțele în insula Maui – a doua ca mărime din arhipelagul Hawaii – nu vor mai putea folosi creme de protecție solară.

Autoritățile din Maui, Hawaii, au decis să adopte o interdicție pentru vânzarea a peste 80 de produse pentru protecția pielii. Decizia urmărește protejarea recifelor de corali din zonă. Aceasta deoarece multe produse de protecție conțin substanțe chimice, precum oxibenzona și octinoxatul, care distrug recifele de corali.

Cele două substanțe, oxibenzona și octinoxatul, au fost identificate pentru prima dată în 2015 ca fiind responsabile pentru albirea coralilor colorați. Acest proces duce la „moartea” acestor structuri, după cum relatează dailymail.co.uk.

În acest sens, a fost adoptat un proiect de lege care interzice vânzarea anumitor tipuri de produse de protecție a pielii. Actul normativ precizează că multe creme de protecție solară non-minerale reprezintă o amenințare pentru sănătatea apelor de coastă, a recifelor de corali și a speciilor marine. Drept urmare vor fi interzise de la comercializare și folosirea acedtora.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a demonstrat că aceste ingrediente cresc probabilitatea de perturbare endocrină la speciile de nevertebrate marine, cum ar fi aricii de mare, la speciile de vertebrate, inclusiv la pești cum ar fi lupii, anghilele și peștii papagal și la mamifere, cum ar fi la specii similare cu maimuța hawaiiană, pe cale de dispariție”, se arată în proiectul de lege.

Sursa foto. EVZ

Autoritățile promovează cremele pe bază de minerale

Pe de altă parte, autoritățile intenționează să promoveze cremele de protecție solară pe bază de minerale. Iar pentru acest lucru, oficialii au instalat un distribuitor gratuit de loțiune la Hapuna Beach State Recreation Area din Maui.

„Termenul «sigur pentru recif» înseamnă, de obicei, că crema de protecție solară conține doar ingrediente minerale care blochează UV, cum ar fi oxidul și dioxidul de titan. Atât nanoparticulele - o dimensiune mai mică a particulelor - cât și ecranele solare tradiționale cu oxid de zinc sunt sigure și eficiente și ambele vor fi considerate sigure pentru recife. Singura diferență este senzația cosmetică pe piele”, a precizat Joshua Zeichner, dermatolog certificat în New York.

Situația este îngrijorătoare în Maui

Cercetătorii au descoperit. în unele ape din Hawaii, concentrații de oxibenzonă de peste 30 de ori mai mari decât nivelul considerat sigur pentru corali. Maui găzduiește nouă mari sectoare de recif de corali care atrag turiști din întreaga lume și, totodată, protejează insula de inundații. Aceste bariere de corali acționează ca o barieră naturală pentru creșterea nivelului mării.

Oficialii Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice au declarat că 56% din coralul din Maui a fost decolorat în 2015, alături de 44% în jurul Maui de Vest și 32% în apropiere de Oahu.

Ingredientele active utilizate în produsele de protecție solară non-minerale, în apele de coastă din comitatul Maui, acționează ca un poluant. Astfel, nivelurile de contaminare sunt reînnoite, în fiecare zi, de către înotători și cei care frecventează plajele.