O nouă armă secretă la îndemâna medicilor. Medicamentele antibiotice ar putea deveni istorie
- Ionel Sclavone
- 29 noiembrie 2021, 06:48
Cercetătorii au descoperit o nouă armă de luptă împotriva bacteriilor care dezvoltă rezistență la medicamentele antibiotice.
Micile particule de aur ar putea fi extrem de utile în distrugerea rezistenței bacteriene la antibiotic. Mai mulți cercetători au constatat că micuțele particule alcătuite din aproximativ 25 de atomi de aur au efecte pozitive în perturbarea celulelor bacteriene. Acestea devin mai puțin rezistente la tratamentele antibiotice standard.
Proprietățile antimicrobiene ale nanoparticulelor din aur sunt cunoscute de mai multă vreme. Însă până acum oamenii de știință nu au reușit să găsească o modalitate ca să le trimită la locul unei infecții bacteriene, fără să afecteze și celulele sănătoase ale gazdei.
În prezent, acest lucru a devenit posibil după cum relevă un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători. Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds, Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din Shenzhen și Universitatea Fudan din Shanghai, China, au identificat o cale de a împacheta particulele de aur într-un înveliș molecular. Astfel, acestea vor fi mai puțin toxice și nu vor afecta țesutul sănătos.
Deşi sunt inerte, nanoparticulele de aur pot distruge bacteriile graţie unui mecanism fizic care le deformează peretele celular. S-a observat că, în contact cu nanoparticulele de aur, bacteriile se deformează, asemenea unui balon care se golește de aer, până când rămân flasce, fără conținut. Cercetătorii au remarcat că bacteriile au fost distruse ca și cum peretele celular al acestora ar fi explodat spontan.
Studiile sunt abia la început
Studiile din laborator au arătat că această procedură a avut „un efect puternic” pentru eliminarea mai multor tipuri de bacterii. Este vorba, în special, de acele bacterii care provoacă infecții intraspitalicești, rezistente la tratamentele antibiotice standard.
Trebuie spus că noile descoperiri sunt bazate, deocamdată, pe investigații în laborator, iar nu pe studii clinice cu pacienți. Acest lucru este evidențiat în concluziile publicate în jurnalul Chemical Science.
Rezistența la antibiotice, problema medicinii moderne
Trebuie spus că rezistența tot mai crescută la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă medicina modernă. În acest context, medicii fac eforturi susținute pentru dezvoltarea unor proceduri menite să elimine bacteriile care pot produce complicații pacienților care suferă de diferite afecțiuni.
În acest sens, un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arăta, în urmă cu doar un an, că „rezistența la antibiotice atinge cote periculoase în toate colțurile lumii”. Oficialii organizației au îndemnat responsabilii cu sănătatea publică din întreaga lume să aloce sume mai mari pentru investițiile în gestionarea acestei probleme.