Toate planurile date peste cap: Certificatul verde COVID-19 nu poate fi impus în România. „Nu se poate să existe la noi în țară”

Toate planurile date peste cap: Certificatul verde COVID-19 nu poate fi impus în România. „Nu se poate să existe la noi în țară” Sursa: Arhiva EVZ

În România nu se pot aplica nici certificatul verde COVID-19, nici vaccinarea obligatorie, precum s-a întâmplat în Franța și în Germania, de exemplu, a susținut șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare București, prof. dr. academician Constantin Popa. 

Situația epidemiologică în România se înrăutățește. În Europa, un nou val de infectări tulbură administrațiile. În ultimele 24 de ore, la noi în țară au fost raportate peste 2.500 de cazuri noi de infectare și peste 200 de decese.

În acest context, autoritățile politice fac demersuri pentru a impune certificatul verde COVID-19 la locul de muncă. În România, însă, acest document nu poate fi impus obligatoriu, la fel cum nu se poate instaura nici vaccinarea obligatorie, spune prof. dr. academician Constantin Popa.

Certificatul verde COVID-19 nu se poate impune în România

Poziția reputatului neurolog vine în contextul în care inclusiv comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat, săptămâna trecută, că votul pentru impunerea certificatului verde este important deoarece acesta asigură „supraviețuirea” în pandemia de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este important să fie votat certificatul verde. Da, este important ca acesta să fie utilizat, pentru că ştim că, împreună cu vaccinarea şi certificatul verde, avem cheia pentru a ne asigura supravieţuirea şi, de asemenea, să fim parte pentru ceea ce este important pentru noi toţi – comunitatea europeană”, a afirmat Breton, aflat într-o vizită la Bucureşti.

Prof. dr. academician Constantin Popa a susținut că, în România, „Constituția nu permite așa ceva”.  „Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu, știu foarte bine ce este în Franța, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social. La noi nu se poate”, a spus prof. dr. academician Constantin Popa.

Constantin Popa: „Lucrurile sunt foarte delicate. Nu poate să existe la noi în țară”

„Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în țară”, a mai precizat prof. dr. academician Constantin Popa.

În altă ordine de idei, reputatul medic a vorbit și despre contraindicațiile pentru vaccinarea anti-coronavirus. Prof. dr. academician Constantin Popa a precizat, pentru national.ro, că nu există contraindicații la modul general, ci acestea trebuie aplicate și evaluate în funcție de situația fiecărui pacient.