Starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiţă este în continuare critică, după ce vineri a fost găsit inconştient într-un hotel de lux din Capitală. Varianta infarctului a fost exclusă de medici, însă leziunile cerebrale ale cântăreţului în vârstă de 59 de ani pot fi extrem de severe. Aseară, la ora înhiderii ediţiei, îndrăgitul artist încă era asistat şi ventilat mecanic. Unul dintre cei mai cunoscuţi neuorlogi din România, acad. prof. dr. Constantin Popa, nu are veşti foarte bune.

„Activitatea cerebrală a unui pacient cu stop cardiac şi care este resuscitat mai multe minute este serios afectată. Practic, creierul nu mai funcţionează în tot acest timp, el neprimind oxigen. Chiar dacă pacientul este menţinut acum artificial şi inima pompează sânge, tot ce ajunge la creier ar putea fi inutil. Un pacient, care stă mai mult de 48 de ore într-o stare fără activitate cerebrală, perioadă în care nu-şi reia funcţiile normale ale creierului, are puţine şanse săşi mai revină. Practic, celelule nervoase sunt serios avariate, adică nu mai există activitate cerebrală, în termeni ştiinţifici numindu- se moarte cerebrală. Eu discut despre cazuri generale, nu neapărat despre cazul lui Gabriel Cotabiţă. În ipoteza în care pacientul şi-ar reveni, ceea ce nu este sigur, ar avea leziuni severe, cu defecte majore ale activităţii creierului. Asta pentru că celulele nervoase nu-şi mai revin”, a declarat în exclusivitate pentru „Evenimentul Zilei”, dr. Constantin Popa, director onorific al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare. De altfel, şi apropiaţii lui Gabriel Cotabită spun că starea lui este critică după stopul cardiac suferit vineri şi sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte şansele de revenire ale artistului.

Horia Moculescu: „Este în stare critică”

„Nu este bine deloc. Este în stare critică. Este crunt ce i se întâmplă, doar prin puterea gândului putem să îl ajutăm, noi toţi, să se facă bine”, spune compozitorul Horia Moculescu.


„Chiar dacă pacientul este menţinut artificial, tot ce ajunge la creier ar putea fi inutil”, spune dr. PopaCotabiţă este internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde a fost adus vineri în stare gravă. Artistului i s-a făcut rău în timp ce s-ar fi aflat la o sală de fitness din incina unui hotel de lux din Bucureşti. Un angajat al hotelului a sunat la 112 după ce l-a găsit pe Cotabiţă inconştient. Medicii l-au resuscitat aproximativ 10 minute, apoi l-au transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Monica Anghel: „Gabi nu a băut niciodată”

„Trebuia să ne vedem la ora 12 (n.r. -vineri), la Ionel Tudor, cu Gabi, Luminiţa şi cu Nico. Era foarte strict în programul lui de sport. Am aflat această veste teribilă de la Ionel. Nu te poţi gândi că un om care face sport, care are o viaţă sănătoasă să păţească aşa ceva. Gabi nu a băut niciodată. De fumat s-a lăsat cu foarte mulţi ani în urmă”, a declarat Monica Anghel la emisiunea „La Măruţă”de la Pro TV. „Am aflat cu toţii vestea şocantă despre colegul meu, Gabriel Cotabiţă. Acum, el traversează o mare cumpănă. Are nevoie de susţinerea noastră, de rugăciunea noastră colectivă! Dragi prieteni, vă propun să ne rugăm pentru vindecarea lui Gabi, să îi trimitem, fiecare în felul său, energie pozitivă”, transmite şi Angela Similea. „Gabi, sănătate multă, ştiu că te vei face bine! Mă rog pentru tine şi te iubesc!”, a scris Antonia pe Facebook.