O altă criză a lovit Europa! Mii de oameni suferă, deja. Atenție, acum se caută leacul

O altă criză a lovit Europa! Mii de oameni suferă, deja. Atenție, acum se caută leacul

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că Europa este în pericol din cauza crizei migranților de la frontiera dintre Polonia și Belarus. Mii de persoane din Irak și Afganistan sunt prinse între cele două țări, iar Blaszczak crede că a fost creată o criză care poate dura chiar și câțiva ani.

Amintim că mii de migranți sunt blocați la granița dintre Belarus și Polonia, iar liderii europeni cred că această criză a fost generată intenționat de regimul de la Minsk. Aici s-ar fi ajuns pentru că președintele Belarasului, Aleksandr Lukașenko, a decis să se răzbune în urma sancțiunilor economice dictate de mai-marii de la Bruxelles pe fondul alegerilor trucate din țara sa.

De asemenea, sancțiunile au legătură și cu deturnarea unui avion de pasageri în Belarus. Practic, majoritatea liderilor politici din Europa consideră că asistăm la o campanie de șantaj în spatele căreia se află și Rusia.

Regimul lui Aleksandr Lukașenko este acuzat că a transportat mii de migranți în Belarus, pe calea aerului. Majoritatea au provenit dintrei ei au provenit mai ales din Orientul Mijlociu. Așa cum se poate observa și pe hartă, multe dintre avioanele cu migranți au zburat și deasupra Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, forțele armate din Belarus îi presează pe migranți să treacă ilegal granița în statele europene. De cealaltă parte, soldații polonezi îi resping și așa se ajunge frecvent la confruntări violente.

Militarii polonezi au fost răniți în conflictul cu migranții

Un exemplu în acest sens este episodul de marți, zi în care nouă militari polonezi au fost răniți de proiectile aruncate de migranții care au luat cu asalt punctul de trecere a frontierei Kuznica-Bruzgi.

foto: flickr.com

În cele din urmă, mulțimea a fost respinsă cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Chiar și așa, mii de migranți au rămas la granița polono-belarusă după violențele de marți.

Agenția de presă de stat din Belarus a relatat că soldații au început să mute o parte dintre migranți la un centru de recepție. Condițiile de cazare nu sunt bune, dar cel puțin oamenii au un adăpost în fața frigului.

Lukașenko susține că acuzațiile conform cărora Belarus sa ar fi la originea crizei sunt „absurde″. Mai departe, el a somat Uniunea Europeană să ridice sancțiunile dacă vrea rezolvarea situației.

Ministrul polonez al Apărării se teme de o criză de durată

Prin urmare, ministrul polonez al Apărării nu crede că această criză care creează probleme în Europa va fi rezolvată curând. „Trebuie să fim pregătiți pentru situația în care criza de la granița cu Belarus nu se va rezolva rapid. Trebuie să ne pregătim să dureze luni. Sper că nu ani″, a declarat Mariusz Blaszczak.

Între timp, migranții se adăpostesc în pădure, adică în zona descrisă de jurnaliștii străini drept „no man's land″ (n.r. - ținutul nimănui). Pe de-o parte, ei sunt opriți de gărzile poloneze să treacă frontiera Uniunii Europene, iar de cealaltă sunt împiedicați de trupele belaruse să se întoarcă de unde au venit.

foto: flickr.com - Mariusz Blaszczak

Printre migranți sunt femei și copii care suferă de frig și epuizare. În aceste condiții, cel puțin opt dintre ei au murit în criza care a început în vara acestui an. Conform ultimelor informații, liderii UE au cerut Rusiei să facă presiuni asupra liderului de la Minsk. Deși respinge orice implicare directă în problemele de la granița polono-belarusă, Moscova s-a oferit să fie mediatoare.

Până în prezent, Rusia a efectuat exerciții militare comune cu Belarus și a cerut țărilor occidentale să discute o soluție direct cu Lukașenko. Cancelarul german Angela Merkel a discutat luni cu președintele belarus și i-a cerut acestuia să intervină pentru a-I ajuta pe migranții blocați la graniță.

Convorbirea a fost confirmată marți de Lukașenko, zi în care au avut loc violențele declanșate de migranți. Amintim că prevenirea migrației necontrolate este o preocupare majoră în Europa.

Oficialii de la Bruxelles se confruntă cu această problem din 2015, când peste un milion de oameni alungați de război și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa au ajuns în UE.