Strigătul disperat al copiilor care dorm noaptea în pădure este sfâșietor: „Mi-e foame, mi-e foame!” 

Strigătul disperat al copiilor care dorm noaptea în pădure este sfâșietor: „Mi-e foame, mi-e foame!” Sursa: Agerpres

Aerul este plin de fum de la zeci de incendii mici. Oamenii mor de foame, tușesc și se sufocă, dar continuă să ardă bețișoarele de lemn umed: este singura modalitate de a se încălzi pe măsură ce temperaturile încep să scadă brusc. Este tabloul migraților aflaţi la granița dintre Belarus și Polonia

Săptămâna viitoare, mercurul va scădea aproape de zero grade Celsius noaptea; sunt de asemenea prognozate ploi. Vine iarna şi migranţii sunt blocați în aer liber, prinși într-o furtună geopolitică care nu dă semne de atenuare.

Sunt aproxmativ 200 de copii și 600 de femei de-a lungul punctului de trecere a frontierei Bruzgi-Kuznica, care separă Belarus de Polonia, au declarat vineri oficiali de frontieră din Belarus pentru CNN. Unii dintre aceștia sunt doar bebeluși sau copii mici.

Migranții, dintre care majoritatea provin din Orientul Mijlociu și Asia, caută să treacă ilegal în Polonia și de acolo în alte țări europene, în special Germania, în căutarea unei vieți mai bune.

„Mi-e foame, mi-e foame”, a strigat o fată  în engleză

Câțiva norocoși au corturi mici. Cei mai mulți încearcă să doarmă în adăposturi improvizate din crengi și tufișuri, blocați în la granița dintre Belarus și Polonia, în cel mai mare dezastru umanitar de la granița UE din ultimii ani, unde mii de oameni se luptă, la propriu, pentru o bucată de pâine.

„Mi-e foame, mi-e foame”, a strigat o copilă la reporterii CNN. Miile de migranți care vor să intre cu forța pe teritoriul polonez au ajuns prizonieri între trupele celor două țări. În fața lor, polonezii nu au de gând să cedeze, iar din spate îi presează trupele lui Lukașenko.

Crucea Roșie din Belarus livrează alimente și apă, dar migranții care au vorbit cu CNN au spus că livrările au fost insuficiente și incerte. Abia este suficient pentru a-i menține în viață pe cei care sunt deja aici, iar oficialii de frontieră de stat din Belarus au estimat că numărul de oameni din regiunea de graniță va crește la 5.000 într-o săptămână.

Liderii occidentali au acuzat Belarus că a produs o criză a imigranților la granița de est a Uniunii Europene ca pedeapsă pentru sancțiunile pentru încălcările drepturilor omului

Guvernul președintelui Alexandru Lukașenko a negat în mod repetat astfel de afirmații, în schimb dând vina pe Occident și acuzându-l de tratarea necorespunzătoare a migranților.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat de orchestrarea crizei migranţilor la frontiera de est a UE ca represalii la sancţiunile impuse de Bruxelles regimului său. Lukașenko ar fi autorizat persoane aflate din zone de criză sau de conflict să vină la Minsk cu avionul pentru ca apoi să-i redirecţioneze către ţările membre ale UE de la frontiera cu Belarus.

Un migrant kurd a declarat pentru CNN că a plătit 2.000 de dolari pentru călătoria din Irak până în Belarus. „Vrem să ajungem în Germania”, a spus el.

Președintele Vladimir Putin a declarat într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune Russia-1 că Rusia este „gata să ajute în toate modurile posibile dacă, desigur, ceva va depinde de noi aici”, a informat agenția de presă de stat TASS.

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat duminică forţele de securitate din Belarus i-ar instrui pe migranţii blocaţi în zonă să ia cu asalt frontiera dintre cele două țări. Pe fondul legii privind starea de urgenţă instituită în prezent în zona de frontieră, Polonia afirmă că orice persoană care intră ilegal în ţară trebuie să-i părăsească teritoriul. În virtutea acestei legi, Varşovia a restrâns drepturile civile şi a interzis manifestaţiile în zonă, relatează CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News