Rusia intervine în conflictul momentului. A trimis bombardiere strategice în Belarus. VIDEO

Rusia intervine în conflictul momentului. A trimis bombardiere strategice în Belarus. VIDEO migranti / Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul polonez l-a acuzat pe Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița Belarusului cu Polonia. Iar ca răspuns Rusia a trimis bombardiere strategice în Belarus, în contextul crizei cu UE şi NATO din cauza acestei situații.

Două avioane strategice de tip Tupolev Tu-22M3 ale Forţelor Aeriene ruse au efectuat miercuri zboruri în spaţiul aerian al Belarusului, pentru testarea modului de coordonare a apărării aeriene, anunţă Ministerul rus al Apărării.

Polonia și Belarus s-au acuzat reciproc de violență față de migranții care stau în apropierea gardului. Aceste afirmații sunt greu de verificat, deoarece o echipă BBC și alți jurnaliști au fost interziși în zonă din cauza stării de urgență locale din Polonia.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării de la Varșovia a postat pe Twitter un videoclip în care susținea că un soldat belarus a tras o împușcătură pentru a-i intimida pe migranții de lângă gard.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin, acuzat că este în spatele operațiunii

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin, a declarat Mateusz Morawiecki.

Uniunea Europeană şi Polonia se tem că serviciile secrete din Belarus ar putea provoca un incident militar în zona de frontieră, unde sunt mii de imigranţi extracomunitari, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit marţi despre criză cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin

Câteva mii de migranți au rămas blocați la graniță, în centrul unui conflict internațional în creștere

Comisia Europeană a acuzat, marţi, regimul autoritarist de la Minsk că atrage imigranţii clandestini cu promisiuni false. Cel puţin 2.000 de imigranţi extracomunitari se află acum la frontiera dintre Polonia şi Belarus.

Imediat după venirea în Belarus, imigranţii sunt transferaţi spre frontieră şi sunt forţaţi să intre ilegal în Uniunea Europeană, a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Polonia suspectează că autorităţile din Belarus vor să creeze un incident militar la frontieră.

Belarusul vrea să genereze un incident major, preferabil cu focuri de armă şi victime, a declarat Stanislaw Zaryn, directorul Departamentului polonez pentru Securitate Naţională.

Regimul de la Minsk susţine că Polonia a transferat echipamente militare la frontiera cu Belarus

În contextul amplificării tensiunilor, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a vorbit marţi, prin telefon, cu Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut un schimb de opinii pe tema situaţiei refugiaţilor, a transmis președinția Rusiei.

Comisia Europeană spune că dl Lukașenko i-a ademenit pe migranți cu promisiunea falsă de intrare ușoară în UE, ca parte a unei „abordări inumane, în stil gangster”, și a enumerat aproximativ 20 de țări din care migranții au zburat în Minsk, în principal cu vize de turist.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat miercuri că UE nu va fi șantajată. El a spus că blocul va depune eforturi pentru extinderea sancțiunilor asupra Belarusului: „Vom sancționa pe toți cei care participă la traficul de migranți vizat”. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a cerut miercuri UE să blocheze zborurile din Orientul Mijlociu către Belarus, informează BBC.