Lupta pentru hegemonie. Cât de reală este amenințarea Iranului

Lupta pentru hegemonie. Cât de reală este amenințarea Iranului

Iranul nu atinge statutul hegemonic. Iranienii tânjesc după zilele de glorie în care Imperiul Persan a depășit Orientul Mijlociu și Asia de Sud și, pentru o vreme, chiar a amenințat că va aduce Europa sub suzeranitatea Marilor Regi. Iranul contemporan nu este Persia, lipsindu-i resursele economice și militare.

Dificultățile cu care se confruntă Iranul

Chiar dacă toate sancțiunile ar dispărea astăzi, Iranul ar avea nevoie de decenii pentru a reface economia, strângând bogăția națională și transmutând-o în pricepere militară și putere diplomatică suficientă pentru a constrânge o coaliție arabă permanentă. Capacitatea Teheranului de a rula regiunea Golfului sau de a intimida statele arabe pentru a se supune pare îndoielnică.

În nord-estul Iranului se află Asia Centrală, în timp ce la sud-est se află Pakistan și India. Afganistanul și vecinii săi sunt în cel mai bun caz inerți strategic. Dacă Teheranul dorește o alianță cu ei, ar trebui încurajat. Asemenea aliați ar fi mai degrabă o greutate decât un atu pentru strategia iraniană. Pakistanul are fronturi la Marea Arabiei către strâmtoarea Ormuz și se mândrește cu un arsenal nuclear. Geografia și factorul militar îl fac un partener mai viabil pentru Iran. Totuși, acesta este un argument destul de slab pentru a crea o alianță între Iranul șiit și Pakistanul sunnit.

Pe scurt, este greu de presupus orice scenariu realist în care Republica Islamică atrage o alianță serioasă. Și chiar dacă Teheranul ar reuși o astfel de faptă improbabilă, succesul i-ar da puterea să se extindă ? Forțele iraniene ar trebui să ajungă mult mai departe de Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul nu este o problemă majoră pentru Statele Unite

Iranul se laudă cu o capacitate enormă de a provoca probleme. De exemplu, Teheranul va dezvolta probabil un arsenal nuclear în timp. Crearea și ruperea alianței reprezintă o altă opțiune. Teheranul poate bloca forțele americane într-un moment în care Washingtonul ar prefera să intre într-un conflict cu marile puteri din Indo-Pacific și Atlantic. Prin urmare, dacă Washington ar refuza să trimită forțe navale în regiunea Golfului, Teheranul ar putea devia eforturile SUA de a proiecta puterea.

Care ar fi strategia pentru a face față Iranului ? Washingtonul ar putea continua să ia parte la gestionarea evenimentelor din Asia de Sud și regiunea Golfului, în conformitate cu forțele sale de pe uscat. În acest context, America ar trebui să-și mențină puternice alianțele din regiune, ajutându-i pe aliați să obțină acces la țărmuri în vremuri de conflict. Iranul nu reprezintă nicio amenințare directă sau imediată pentru emisfera vestică, dar există aspiranți la hegemonie care justifică reînnoirea strategiei sale maritime, care necesită resurse intensive.

Pentagonul a desemnat, pe bună dreptate, concurența dintre marile puteri drept o prioritate principală. Ar avea prea puțin sens să aloci resurse pentru a compensa o problemă secundară precum Iranul, mai ales dacă costurile de oportunitate ar fi pierdute în Pacificul de Vest, în Marea Mediterană sau în altă parte în jurul periferiei Eurasiatice.