Pe picior de război. Israelul „îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă împotriva Iranului. Replica Teheranului

Pe picior de război. Israelul „îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă împotriva Iranului. Replica Teheranului Sursa: Arhiva EVZ

Șeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, a avertizat, miercuri, în cadrul unei conferinţă de presă la Washington, alături de secretarul de stat american Antony Blinken, că Israelul „îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă împotriva Iranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară,

Totodată și Statele Unite iau în considerare „toate opțiunile”, dacă eforturile diplomatice eşuează.

„Există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă”

„Secretarul de stat Blinken şi cu mine suntem copii supravieţuitori ai Holocaustului. Noi ştim că există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă pentru a proteja lumea împotriva Răului”, a declarat ministrul de externe israelian, citat de AFP, informează Agerpres.

SUA sunt dispuse să ia în considerare „toate opţiunile” dacă eforturile diplomatice pentru a salva acordul cu privire la programul nuclear iranian eşuează, a avertizat la rândul său şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Ne puteți urmări și pe Google News

Washingtonul crede că o „soluţie diplomatică este cea mai bună modalitate” de a evita ca Iranul să se doteze cu o armă nucleară, dar „suntem pregătiţi să ne îndreptăm spre alte opţiuni dacă Iranul nu-şi schimbă direcţia”, a spus el, după ce a fost întrebat despre posibilitatea de a recurge la forţă.

Iranul s-a angajat în activităţi nucleare sensibile, dar a dezminţit întotdeauna că ar căuta să se doteze cu arma atomică. Acest dosar nuclear continuă totuşi să învenineze relaţiile Iranului cu comunitatea internaţională, în special cu SUA şi Israel, inamicii săi declaraţi. Cele două ţări au ameninţat de mai multe ori cu lansarea unei acţiuni împotriva Iranului în cazul eşuării demersurilor diplomatice privind acest dosar.

În septembrie, premierul israelian Naftali Bennett a avertizat din nou că „nu va permite" Iranului să se doteze cu arma atomică. Iar în august, preşedintele american Joe Biden a indicat că ţara sa privilegiază diplomaţia pentru a reglementa această problemă. "Dar dacă diplomaţia eşuează, suntem pregătiţi să virăm spre alte opţiuni", a avertizat el atunci.

În contrapartidă, Iranul declară că este pregătit pentru protejarea bazelor nucleare

„Apărarea aeriană a Iranului este perfect pregătită pentru a proteja instalaţiile sensibile şi vitale datorită unui sistem de apărare multistratificat", a asigurat generalul Amir-Qader Rahimzadeh, comandantul bazei aeriene de la Hazrat Khatam al-Anbiya, în Semnan, situat în deşertul din centrul ţării, citat de agenţia de presă Fars.