UDMR le-a dat ”binecuvântarea” liberalilor și social-democraților. PNL, presat să înceapă negocierile cu PSD

UDMR le-a dat ”binecuvântarea” liberalilor și social-democraților. PNL, presat să înceapă negocierile cu PSD Sursa foto. EVZ

UDMR susține o nouă alianță la guvernare alături de PSD și PNL. Liderul grupării maghiare anunță începerea negocierilor în vederea formării unei mari coaliții PSD – PNL – UDMR.

UDMR s-a decis alături de cine vrea să meargă mai departe, într-o coaliție de guverna, după cum a anunțat Kelemen Hunor, președintele formațiunii. Potrivit spuselor sale, formațiunea maghiară a decis să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PSD, PNL și UDMR. Aceasta ar urma să fie susținută din Parlament și de grupul minorităților naționale.

„Luni ne-am consultat cu președinții organizațiilor județene, iar în cadrul ședinței online al Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale”, a declarat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor se arată precaut, spunând că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei”. În opinia sa, introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această coaliție are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important. Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente”, a mai spus Kelemen Hunor.

Sursa foto: EVZ

PSD a votat pentru intrarea la guvernare cu PNL

Și PSD a votat pentru începerea negocierilor cu PNL în vederea formării unei viitoare coaliții de guvernare. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele partidului Sorin Grindeanu. Acesta a precizat că este exclus ca Florin Cîţu să fie premier într-un Guvern care să aibă PSD în componenţă. El a adăugat că social-democraţii vor avea o nominalizare pentru funcţia de prim-ministru.

Sorin Grindeanu a mai spus că ponderea reprezentării PSD în guvern, alături de PNL, va ţine cont de ponderea celor două partide în Parlament. Prim-vicepreşedintele PSD a precizat că în Consiliul Politic Naţional s-a decis să înceapă negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţi în vederea formării unui Guvern.

El a mai anunţat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei. Grideanu susține că ar fi oportună o dezbatere în Parlament pe această temă.