Guvernul PNL-PSD, ultima șansă a mandatului lui Klaus Iohannis
- Dan Andronic
- 7 noiembrie 2021, 13:11
În săptămâna care vine vor începe consultările pentru formarea unui nou guvern. Un guvern care va trebui să aibă o majoritate parlamentară suficient de puternică pentru a lua măsuri eficiente, unele nepopulare. Klaus Iohannis va trebui să aleagă între cele două variante: refacerea coaliției cu USR și UDMR, sau un guvern de coaliție cu PSD.
Se poate spune că zarurile au fost aruncate și că până la terminarea mandatului de interimar la Ministerul Justiției vom avea un nou guvern. Cel mai probabil, primul ministru va fi în prima perioadă Nicolae Ciucă, preferat de președintele României pentru rigoare și chiar lipsa de flexibilitate politică. Florin Cîțu, președintele PNL, va putea ocupa fotoliul de la Senat, urmând să reprezinte partidul în calitate de principal purtător de mesaj. Spun că lucrurile par destul de clare, fiind conștient că suntem într-o situație în care prognoza politică este la nivelul celei de la Meteo...
Numai că problema care se pune și care revine din nou în responsabilitatea lui Klaus Iohannis este cu ce miniștri va intra PNL în Guvern. În mod cert, PSD va aduce o garnitură de miniștri de forță: Alexandru Rafila, Sorin Grindeanu, poate Mihai Tudose, Vasile Dâncu și Marcel Ciolacu. Ministerele pe care PSD le va conduce vor beneficia de expertiză managerială a unor oameni care au mai trecut cel puțin printr-un guvern! Oameni care știu să comunice și care știu să facă ca lucrurile să se întâmple.
Aici va fi marea problemă a liberalilor! Dacă intră în Guvern cu oameni politici lipsiți de experiență și fără vizibilitate politică, marele beneficiar al schimbării va fi tot PSD, iar PNL și Klaus Iohannis se vor confrunta cu o pierdere continuă de popularitate și credibilitate politic. Iar perspectiva vremurilor ce vin nu îi va ajuta deloc. Drumul spre irelevanță este deschis!
De ce? Toți cei care au mai guvernat alături de social-democrați știu că aceștia au capacitatea de a se impune. Și atunci trebuie să le pui în față niște adversari pe măsură. Guvernul Ciucă (sau cum se va numi primul-ministru) va fi un guvern care va avea de cheltuit, sau mai corect spus de investit, foarte multe miliarde de euro. Bani care se vor vedea în dezvoltarea României și care pot schimba fața unei țări care a uimit Europa prin atitudinea de cetățean turmentat surprins tot timpul matrafoxat în criza pandemiei de coronavirus. În mod cert va veni și o criză economică, iar modul în care va fi fi manageriată situația va atârna greu în balanța alegerilor din 2024. Ca atare, Klaus Iohannis va trebui să aducă oameni de forță din rândul liberalilor.
Ca să facem un exercițiu de imaginație eu l-aș vedea pe Gheorghe Flutur la Agricultură, pe Rareș Bogdan la Dezvoltare, pe Cristi Bușoi la Fonduri Europene, pe Lucian Bode la Interne, pe Iulian Dumitrescu la Transporturi. Nume noi, de oameni care au capital politic, dar și experiență. Liberalii nu mai pot guverna în perioada următoare luni doar cu ministere care dau un anumit beneficiu de imagine, dar rezultate minime pentru viața oamenilor, cum ar fi Ministerul Culturii, Ministerul Apărării și Ministerul de Externe. Sunt poziții importante, dar este mult mai important modul în care se va trece peste criza economică și cea sanitară.
O conlucrare eficientă între PNL și PSD nu se poate realiza decât dacă pe ambele laturi ale mesei de la Palatul Victoria stau oameni cu calibru politic echivalent. Eu am avansat niște nume, dar la fel de bine pot intra în executiv Alina Gorghiu, Emil Boc, Dan Motreanu, Dan Vâlceanu și alții ca ei, din rândul celor care știu cu ce se mănâncă pâinea guvernamentală.
Spuneam în titlu că un guvern PNL-PSD este ultima carte pe care o joacă președintele României pentru definirea celui de-al doilea mandat. Sondajele ne arată că oamenii nu mai au încredere în clasa politică. Ceea ce poate fi și o premisă a schimbării. În mod cert, Klaus Iohannis va fi atacat pentru opțiunea sa de către mașinăria de propagandă #rezist, finanțată de USR. Dar modul răzgâiat și vag inconștient în care s-au comportat liderii USR nu i-au lăsat multe posibilități de manevră.
La o campanie negativa de imagine nu se pot contrapune decât rezultate concrete. Iar Klaus Iohannis a fost votat în două rânduri pentru că în imaginarul colectiv reprezenta un simbol al eficienței, a ceea ce se numește Realpolitk. Acum, Klaus Iohannis poate demonstra că ales corect pentru România, trecând peste considerente de politică dâmbovițeană, iar românii au ales corect votându-l.