Actualitate
Producătorii de vaccin se pregătesc pentru ceva mai rău decât Delta. De ce se tem cel mai tare cercetătorii
- Antonia Hendrik
- 25 octombrie 2021, 21:06
Producătorii de vaccin COVID se pregătesc pentru o variantă şi mai rea decât Delta. Companiile anunță că actualizează vaccinurile și le testează pe oameni pentru a se pregăti pentru ce va urma în pandemie.
Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a făcut o promisiune îndrăzneață în iunie. Aflat lângă președintele SUA, Joe Biden, la o conferință de presă la St Ives, Marea Britanie, chiar înainte de reuniunea la summit-ul G7, Bourla a spus că, dacă ar apărea nevoia unui nou vaccin COVID-19, compania sa ar putea să-l pregătească în termen de 100 de zile.
De ce se pregătesc producătorii de un nou scenariu
Nevoia la care se referea este posibila apariție a unei „variante de evadare” – o tulpină dominantă a SARS-CoV-2 care se sustrage imunității în curs de dezvoltare stabilită prin vaccinuri și infecții anterioare. Nu a fost încă identificată o astfel de tulpină, dar Pfizer și alți producători de top de vaccin împotriva COVID-19 se pregătesc pentru acest scenariu.
De ce este nevoie de aşa o agilitate pentru a proiecta și testa un vaccin actualizat împotriva unei tulpini virale necunoscute, în timp record? Celebra revistă Nature a aflat răspunsul, vorbind cu trei producători de vaccinuri COVID-19 – Pfizer, Moderna și AstraZeneca – pentru a afla exact cum se pregătesc.
„La un moment dat, inevitabil, va trebui să facem variante de vaccin – dacă vaccinurile sunt modul în care va fi menținută imunitatea populației – dar nu suntem în punctul în care putem prezice cu încredere evoluția virusului”, spune Paul Bieniasz, virolog la Universitatea Rockefeller din New York. „Exersarea cu variantele existente pare o abordare rezonabilă.”
Cercetătorii doresc să fie pregătiți pentru o nouă variantă
„În prezent nu este nevoie de un nou vaccin care să fie mai eficient, deoarece se pare că cele vechi funcționează foarte bine împotriva variantei Delta”, spune Kathryn Edwards, director științific al Vaccinului Vanderbilt Programul de cercetare la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee. Dacă apare o variantă de evadare, producătorii de vaccinuri ARN, cum ar fi Pfizer și Moderna, ar putea, probabil, să proiecteze și să sintetizeze un prototip inițial împotriva lui în câteva zile.
„Nu facem asta pentru că de fapt credem că avem nevoie de un nou vaccin pentru aceste tulpini”, spune Philip Dormitzer, vicepreședinte la Pfizer, cu sediul în New York City. „Vrem să exersăm toate aspectele executării unei schimbări de tulpină – cercetarea preclinică, producția, testarea clinică și trimiterile de reglementare – astfel încât, dacă vedem o variantă care scapă cu adevărat de imunitatea vaccinului, să fim gata şi să-l aplicăm rapid.
Nici AstraZeneca nu se lasă mai prejos
AstraZeneca, cu sediul în Cambridge, Marea Britanie, a început un studiu amplu al unui vaccin cu vector viral specific Beta. Lansat în iunie, studiul înrolează peste 2.800 de participanți, dintre care mulți au fost deja vaccinați fie cu un vaccin cu ARN mesager, fie cu vaccinul viral-vector de prima generație de la AstraZeneca. „Cu siguranță exersăm, dar îl dezvoltăm și, dacă are succes, îl vom avea gata de utilizare”, spune Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al cercetării și dezvoltării biofarmaceutice la AstraZeneca, relatează scientificamerican.
Recomandările noastre