Zi de foc la Cotroceni. Astăzi se decide viitorul României. Klaus Iohannis are ultimul cuvânt LIVE TEXT
- Ionel Sclavone
- 21 octombrie 2021, 08:20
Criza politică s-ar putea încheia după noua rundă de consultări, convocată de Klaus Iohannis la Cotroceni, dacă șeful statului va fi suficient de abil încât să găsească un premier agreat de majoritate.
UPDATE 9: PSD nu susține un guvern minoritar PNL
„Este cazul ca noi, oamenii politici, să facem un pas înapoi și să lăsăm specialiștii să spună ce este mai bine de făcut în România. Am fost astăzi la consultări însoțit de doi specialiști în zona sanitară, de domnul profesor Rafila și de domnul profesor Streinu Cercel. Mai mult de jumătate din discuții au fost pe tema pandemiei. Rămân consecvent și spun că soluția pentru România este un guvern de largă cu largă majoritate în Parlament.
Prin decizia PNL de a face altă desemnare decât domnul Cîțu noi am înțeles foarte clar că se dorește formarea unui noi Guvern de dreapta. Vom vedea pe cine va desemna domnul președinte Klaus Iohannis și pe urmă ce majorități se vor forma”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.
UPDATE 8: Probleme pe palier politic cu Nicolae Ciucă
„Este un militar excepțional. A muncit în teatrele de război. Avem respect pentru orice militar. Pe palierul politic e o problemă. Nu e foarte uzual în ultima perioadă în țările democratice niciun militar nu a condus un guvern. De aceea avem din acest punct de vedere o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă, poate nu o soluție pe termen lung. Suntem deschiși să vedem și ce spune PNL. În caz că președintele îl desemnează probabil că o să discutăm și cu el.
Nu avem o problema cu persoana lui, ci este un principiu. Nu prea sunt conduse Guvernele de militari, fie si in retragere. În acest sens, trebuie sa înțelegem. Vom avea o discuție cu colegii noștri, vom lua o decizie in cursul zilei de astăzi
Atât pot să vă spun în acest moment. Important este să avem săptămâna viitoare un guvern cu puteri depline. Nu exclud, am spus că pot accepta o astfel de soluție. În principiu nu sunt de acord să fie guvernul condus de militari, dar acum este o situație excepțională”, a spus Kelemen Hunor.
UPDATE 7: USR se prezintă în fața președintelui Klaus Iohannis pentru a purta discuții cu președintele Iohannis.
„V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern și atunci trebuie să găsim o altă soluție”, a spus Klaus Iohannis înainte de a începe discuțiile cu USR.
UPDATE 6: A început runda de consultări cu UDMR.
UPDATE 5: A început runda de consultări cu PSD.
Klaus Iohannis: „V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că totuși suntem într-o situație mult diferită, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înțeleasă de români, iar părerea mea este că în spațiul politic există exista real dorința de a exista o soluție și a încheia aceasta criză”.
UPDATE 4: S-a terminat prima rundă de consultări. Liberalii au stat la discuții cu președintele Klaus Iohannis 15 minute. Urmează social-democrații.
UPDATE 3: Dacian Cioloș vrea refacerea coaliției de guvernare, după ce Executivul monocolor propus de liderul USR a pierdut în Plenul Parlamentului, miercuri, cu un număr înjositor de voturi.
„E un lucru bun, înseamnă că poate să existe convergență și acesta e mesajul cu care va merge USR - o propunere de premier în măsura să reformeze coaliția, iar noi suntem dispuși să începem să guvernăm imediat pentru a scoate România din criză. Presupune onestitate și din partea celorlalți parteneri. Așteptăm să decidem propunerea președintelui. USR e gata să meargă la discuții.
(Va susține USR un guvern minoritar Nicolae Ciucă?) Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un guvern cu puteri depline, în măsură să ia decizii importante în perioada următoare. Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu poate face acest lucru. Nu putem susține un guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea unei majorități în jurul unui program de guvernare. Noi votăm un guvern din care să facem parte. Dacă PNL, vine cu o altă propunere, suntem gata să negociem o majoritate. Un guvern minoritar nu e un guvern cu puteri depline.
(Ieri ați acuzat PNL că e iresponsabil. USR e iresponsabil dacă nu votează un astfel de guvern, cu Ciucă în frunte?) Cu o săptămână în urmă, când noi am propus premier, niciun alt partid nu făcuse o astfel de propunere. Noi știam că nu putem avea susținere, pentru că ne-au spus clar și atunci varianta a fost să ne asumăm că vom avea un guvern minoritar și am spus foarte clar că suntem conștienți că vom avea un guvern cu puteri limitate. Asta a fost acum o săptămână, acum refacerea coaliției PNL USR UDMR e posibilă. Să vedem dacă PNL alege să refacă o coaliție sau vrea doar să facă un joc ca să ajungă la alte obiective, un guvern minoritar, cu o flexibilitate mai mare din anumite puncte de vedere”.
UPDATE 2: Președintele PSD a declarat, înainte să ajungă la consultări: „Urgența românilor este să discutăm cu președintele problema României. Știam cu toții că alegerile anticipate nu pot fi susținute în acest moment, dar le susținem în continuare și credem că după un asemenea eșec, varianta cea mai bună este întoarcerea la români. (Ce părere aveți despre propunerea PNL, Nicolae Ciucă?) E treaba liberalilor, nu am nicio problemă. Nu-mi cereți să vă spun decizii pe care nu le-am luat. Eu v-am spus părerea mea, România are nevoie de un guvern stabil, cu o largă susținere parlamentară”, a spus președintele social-democraților.
UPDATE 1: Consultările au început. Liderii PNL sunt față în față cu președintele Klaus Iohannis.
„Suntem iarăși în situația să discutăm formarea unui guvern, ca atare aștept o abordare constructivă și pozitivă, în primul rând de la PNL, dar mai târziu astăzi și de la alte partide responsabile”, a declarat președintele României înainte de începerea consultărilor.
În urmă cu puțin timp, s-a confirmat oficial informația potrivit căreia Nicolae Ciucă este propunerea de premier al PNL. Consultările se vor încheia la ora 14.00.
Știre inițială: Președintele Klaus Iohannis a decis să grăbească procedura de desemnare a unui nou premier, după ce guvernul propus de Dacian Cioloș a picat la vot în Parlament. Discuțiile au fost programate începând cu ora 11.00, iar primii care vor intra la președinte sunt liberalii. Fiecare formațiune are alocată câte o jumătate de oră pentru a-și expune punctul de vedere și pentru a propune un candidat de premier care să formeze un nou guvern.
Având în vedere ordinea în care au fost invitate formațiunile, se conturează un indiciu cu privire la opinia președintelui legată de componența viitorului guvern, PNL – PSD – UDMR. Sau un guvern minoritar PNL – UDMR, susținut din parlament de PSD.
Criza politică adâncită de orgoliile PNL și USR
De altfel, această variantă a mai circulat zilele acestea, fiind întărită chiar de reprezentanții PNL, prin vocea premierului Florin Cîțu. Acesta a anunțat, miercuri, într-o postare pe Facebook, că va iniția negocieri cu toate „partidele responsabile” din Parlament, mai puțin AUR. Rămâne să vedem ce opinie va avea și președintele Klaus Iohannis, considerat principalul responsabil pentru criza politică.
Pe de altă parte, conducerea PNL a votat o rezoluție prin care exclude o guvernare alături de USR, dat fiind că partidul condus de Dacian Cioloș a votat pentru demiterea guvernului Cîțu. Această rezoluție, despre care liberalii a declarat că ar fi dispuși să o reconsidere este o replică la decizia USR de a refuza să facă parte dintr-un guvern condus de Florin Cîțu. Astfel, liderii PNL mizează pe dorința celor din USR de a rămâne la guvernare și, implicit la resursele pe care le presupune aceasta, pentru a-i determina să cedeze în privința premierului și să facă mai multe concesii cu privire la funcțiile ce li s-ar cuveni.
Astfel, înainte de consultări, situația nu pare deloc limpede. Liberalii nu vor să renunțe la Florin Cîțu, care și-ar încheia cariera politică în secunda în care ar pierde funcția de premier. De altfel, Ludovic Orban așteaptă la cotitură și, nu sunt puține vocile care spun că la primăvară se vor relua alegerile interne în PNL.
Pe de altă parte, USR s-a poziționat cu spatele la zid și nu-l poate accepta pe același Cîțu, fără să deconteze toată criza politică și, totodată, să piardă în fața propriului electorat, și așa destul de subțiat.
Florin Cîțu, unica variantă a PNL
În aceste condiții, PNL va merge la consultările de la Cotroceni tot cu Florin Cîțu ca propunere de premier. Liberalii joacă la două capete, ori refcerea coaliției cu un USR docil, ori un guvern susținut de PSD, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.
„Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru este preşedintele partidului, Florin Cîţu. Aceasta este propunerea cu care vom merge la consultări la Cotroceni. Avem convingerea că vom genera o majoritate în jurul PNL”, a anunțat prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu pe Facebook.
Delegaţia liberalilor de la Cotroceni va fi formată din Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.
Criza politică este la mâna PSD
Delegația PSD va participa la consultări cu un mandat pe care îl va primi joi dimineaţa, la 9,30, în şedinţa Biroului Permanent Naţional. Marcel Ciolacu, președintele social-democraților a evitat să spună dacă partidul va face o propunere de premier.
„În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid", a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
UDMR oscilează între PNL și PSD
UDMR preferă, declarativ, refacerea coaliției de guvernare, iar dacă nu va fi posibil, o altă soluție pentru continuarea guvernării. Pe de altă parte, liderul UDMR Kelemen Hunor nu se sfiește, ori de câte ori are ocazia să-i atace pe cei de la USR, reproșându-le că au dat jos guvernul. Această atitudine indică o intenție de a scoate USR vinovat pentru situația actuală și de a-l subordona PNL și UDMR, într-o viitoare coaliție refăcută.
Pe de altă parte, având în vedere tradiția formațiunii, de a oscila de la stânga la dreapta, fără nici un fel de rețineri, n-ar fi exclus ca UDMR, să părăsească, și de această dată PNL, pentru PSD. Se va întâmpla, cu siguranță, dacă în această dimineață PSD va decide să-și asume guvernarea.
„Sunt mai multe variante, important este să ai curaj să fii flexibil, să cauţi soluţii, şi nu să rămâi baricadat în certitudinile tale, care, până la urmă, sunt valabile doar în cetatea ta. (...) Poate să fie şi Florin Cîţu, nu e o problemă, eu nu voi discuta acest lucru, pentru că nu decid eu, decide PNL şi apoi preşedintele Iohannis. Noi nu avem o problemă să încercăm să facem o majoritate cu Florin Cîţu. (...) Eu cred că prima dată trebuie încercată resuscitarea coaliţiei”, a precizat Kelemen Hunor.
Condiția USR: „Fără Florin Cîțu”
După ce guvernul Cioloș a picat în Parlament, e greu de crezut că delegația USR va mai propune un nou prim-ministru la Cotroceni. Cei din USR și-au învățat lecția, iar tot ce vor susține va fi o refacere a coaliției de guvernare. Singura necunoscută este cea legată de numele viitorului premier, dacă Cioloș și colegii săi vor accepta, totuși, varianta Florin Cîțu. În acest moment, declarațiile politice au fost destul de clare, PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.
„Asta nu este o soluţie, este o non-soluţie. Când vrei să spui că nu ai soluţie, spui că vii tot cu acela care a picat deja în Parlament. (...) Florin Cîţu a picat în Parlament. Suntem în situaţia asta pentru că Florin Cîţu a adunat o majoritate puternică în Parlament care a trimis Guvernul condus de el acasă. Cum poţi să spui că asta e soluţia?", a spus Dacian Cioloş.
Așteptările AUR de la președinte
Alianţa pentru Unirea Românilor participă la consultări propunând un premier din afara partidelor politice care să scoată țara din criză.
„Vom participa mâine la Cotroceni cu un mandat clar: ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări: un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu”, a precizat George Simion, copreședintele AUR.
O criză politică ce nu se mai încheie
Actuala criză politică a izbucnit la începutul lunii septembrie, când Florin Cîțu a provocat demisia în bloc a miniștrilor USR după ce l-a revocat pe Stelian Ion de la Ministerul Justiției. Deși a avut la dispoziție mai mult timp, liberalii au amânat adoptarea unei soluții, din cauza congresului PNL, programat pe 25 septembrie, Criza politică a culminat pe 11 septembrie când Cabinetul Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură.
Șeful statului l-a desemnat candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş, dat fiind că nici una dintre celelalte formațiuni importante, PSD sau PNL nu și-au asumat o propunere de premier. Și unii și alții au susținut că nu au posibilitatea să constituie o majoritate ca să guverneze.
Guvernul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu 88 de voturi „pentru” şi 184 „împotrivă”. Iar situația nu pare de