Crește și nu se mai oprește. Prețul motorinei la pompă atinge noi recorduri. Şi prețul benzinei se apropie de un record istoric

Crește și nu se mai oprește. Prețul motorinei la pompă atinge noi recorduri. Şi prețul benzinei se apropie de un record istoric Sursa: Arhiva EVZ

Prețul motorinei din Germania a doborât un nou record, deoarece prețul mediu zilnic la nivel național a urcat duminică la 1.555 euro (1,8 dolari SUA) pe litru.

Preţul unui litru de motorină la pompă a atins un nivel record în Germania, pe fondul creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a relansării cererii mondiale, a anunţat luni asociaţia automobiliştilor ADAC.

Prețurile la benzină se apropiau, de asemenea, de un nou record din toate timpurile, potrivit ADAC, cea mai mare asociație auto din Europa. S-a costat duminică un preţ de 1,667 euro pe litru, la doar 4,2 cenți față de vechiul record stabilit în septembrie 2012.

Duminică, un litru de motorină costa, în medie, 1,555 euro, adică cu un eurocent peste precedentul record stabilit în data de 26 august 2012, în timp ce preţul mediu al benzinei fără plumb a ajuns la 1,667 euro pentru un litru, apropiindu-se, de asemenea, de maximul istoric de 1,709 euro pe litru, atins la data de 13 septembrie 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Germania actualele preţuri nu vor pute fi suportate de majoritatea oamenilor

ADAC a menționat: creșterea recentă a prețurilor la țiței și cererea crescută de motorină pentru încălzire au dus la prețurile motorinei către noi recorduri. Șoferii germani plătesc, de asemenea, șapte eurocenți în plus pe litru în taxa pe dioxid de carbon (CO2).

Germania a introdus prețurile de CO2 în sectoarele transporturilor și locuințelor la începutul acestui an. În 2021, taxa era de 25 de euro pe tonă de CO2 emis, care va fi crescut treptat la 55 de euro până în 2025.

„Sarcina viitorului guvern este de a concilia mobilitatea și protecția climei” pentru a se asigura că persoanele cu venituri mici pot rămâne și mobile, a declarat președintele ADAC al Transporturilor, Gerhard Hillebrand, într-un comunicat. „Tendința actuală a prețurilor la combustibil înseamnă că costurile sunt deja aproape de ceea ce mulți oameni nu pot suporta”, mai spune președintele ADAC.

Europa este sufocată de preţurile ridicate ale carburanţilor

În Franţa, preţul carburanţilor a atins în luna octombrie un nivel fără precedent în ultimii 10 ani şi chiar un nou maxim istoric pentru motorină.

Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), standardul în SUA, a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în timp ce ţiţeiul Brent, care în luna aprilie a anului trecut a coborât sub pragul de 20 de dolari, a urcat până la 85 de dolari per baril, un nivel fără precedent după 2018.

În cazul motorinei, preţul este influenţat şi de cererea de combustibil pentru încălzire, care la începutul sezonului rece este una ridicată. La aceasta se adaugă, în cazul Germaniei, şi o taxă pe emisiile de CO2, care înseamnă un supliment de 6 până la 8 eurocenţi pentru un litru de motorină la pompă.

Presiunile venite din partea preţurilor la energie contribuie în mare parte la creşterea inflaţiei în Germania, care în luna septembrie a urcat la 4,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat de prima economie europeană după 1993.

Creşterea preţurilor la pompă a declanşat, de asemenea, o dezbatere politică în Germania, în contextul în care taxele reprezintă o mare parte din preţul final al combustibililor. În cazul motorinei, aproximativ 25 de eurocenţi merg la TVA, 47 de eurocenţi pe taxa pe uleiuri minerale şi 7 eurocenţi reprezintă preţul pentru CO2, scrie news.cn.