Nu este vorba despre fumat, alimentație sau alcool. Doi factori care scurtează viața dramatic

Nu este vorba despre fumat, alimentație sau alcool. Doi factori care scurtează viața dramaticsursa: Arhivă EVZ

Pentru a preîntâmpina mari probleme ale sănătății, trebuie să evitați cât mai mult posibil să intrați în zona de stres care vă va măcina profund.

Stresul este extrem de nociv pentru sănătate și ar trebui evitat pe cât este posibil. Conform studiilor, problemele cele mai mari le creează stresul legat de aspectul financiar și de cel al lipsei locului de muncă. Repercusiunile sunt resimțite de ADN, conform unui studiu realizat de mai mulți oameni de știință.

Cele două mari cauze care macină sănătatea

În cadrul cercetării au fost prelevate probe de sânge de la 5.000 de bărbați și femei în vârstă de 31 de ani. Analizele au fost făcute pentru măsurarea telomerilor, structuri ce se găsesc la capătul cromozomilor şi care promovează ADN-ul. Pe măsură ce îmbătrânim, telomerii noştri devin din ce în ce mai bătrâni, iar asta face ca ADN-ul să poată fi atacat mai uşor şi care sporeşte şansele de apariţie a bolilor asociate îmbătrânirii precum afecțiunea Alzheimer.

Telomerii care sunt mai mici decât valoare normală sunt percepuţi ca un semn al unei sănătăţi precare şi al unui deces ce poate surveni prematur. În urma analizelor, studiul a relevat fără dubii legătura dintre şomajul îndelungat şi lungimea telomerilor. Bărbaţii, care nu lucrau de cel puţin 2-3 ani aveau de două ori mai multe şanse de a avea telomeri mai scurţi, în comparație cu subiecții angajaţi.

Cercetătorii au afirmat că legătura s-a păstrat chiar şi atunci când au fost luaţi în calcul şi alţi factori legaţi de îmbătrânire precum fumatul, boli, consumul de alcool, lipsa exerciţiilor fizice. „Telomerii mai scurţi reprezintă un risc crescut de apariţie a mai multor boli legate de îmbătrânire şi deces prematur", a declarat cercetătoarea Jessica Buxton, de la Imperial College London.

Concluziile la care au ajuns cercetătorii

Stresul emoţional şi financiar asociat cu lipsa unei slujbe duce la scurtarea telomerilor. Dr. Buxton susţine că lipsa unei slujbe în tinereţe ar putea afecta indivizii, deoarece este mult mai stresant să nu ai bani atunci, când abia ai format o familie, comparativ cu situaţia, când îţi pierzi locul de muncă, când eşti aproape de pensionare. „Aceste constatări ne indică o serie de probleme legate de efectele pe termen lung ale şomajului în tinereţe. Ocuparea şi deţinerea unui loc de muncă ar trebui să facă parte din promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a explicat Leena Ala-Mursula, de la Universitatea Oulu, din Finlanda.

 

Ne puteți urmări și pe Google News