STENOGRAME HALUCINANTE în dosarul studiilor medicale ilegale de la Psihiatria din Arad. „Nu s-a uitat nici dracu’ la el şi-a murit în beci”
- Georgeta Petrovici
- 22 iulie 2016, 13:39
Replici halucinante în legătură cu medicul arădean Delia Podea, care ar fi coordonat studii clinice prin care se testau substanțe medicamentoase pe pacienți fără ca aceștia să știe. Doctorița a fost trimisă în judecată. În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul General sunt zeci de pagini cu stenograme care surprind nu numai ilegalităţile ce aveau loc în secţia de psihiatrie condusă de Podea, ci și lipsa oricăror sentimente umane față de pacienții săi. Pentru medic, aceștia erau doar surse de venit, pe care le chinuia pentru a verifica (in)eficiența unor tratamente. Bieții oameni se chinuiau în condiții sinistre, cei care reacționau la tratament erau închiși în beci. În unele cazuri, oamenii erau lăsați să moară.
Redăm câteva extrase din stenogramele din dosar, obținute și date publicității de Digi24:
Medic: Nu i-am luat tensiunea astăzi, chiar, să vorbesc să-i ia o tensiune. Dar cianotic, de-a dreptul. Nu doarme de trei nopţi. Bine că am putut-o convinge pe profa să-l scoatem de pe studiu fără prea multă… vorbărie. Dar chiar m-o speriat. Îmi moare naibii aicea.
Doamnă: Da (…) Cum s-o întâmplat şi cu ăla, nu ştiu dacă erai tu.
Medic: O mai murit unu’?
Doamnă: Tot aşa, a fost în nu ştiu ce studiu (n.o. neinteligibil) A ţipat la beci, nu s-a uitat nici dracu’ la el şi-a murit în beci.” Martor: „În data de 2.10 2015 am purtat mai multe discuții (…) despre starea alterată a pacientului inclus pe studiul …., care din data de 30.10.2015 lua medicaţie de studiu, cu Delia Podea referitor la starea pacientului, medicaţia lui şi dacă îl mai menţinem sau nu pe studiu și cu … despre studii şi pacienţi în care ea îmi relatează despre un pacient din 2012, inclus pe un studiu, care din cauza agitaţiei a fost pus la rezervă, unde a şi decedat. De asemenea, mi-a povestit despre o monitoare care îi spunea că “pe vremuri, sponsorii trimiteau vagoane de atenţii pentru comisiile de etică pentru obţinerea autorizaţiilor”
Martor: „Am investigat-o şi eu, şi colega mea, care nu a fost de acord cu includerea ei pe studiu, inclusiv i s-a făcut testare psihologică de către psiholoagă, observând severitatea simptomatologiei. Cand am discutat cu Delia Podea, despre asta ea a spus, citez «de 40 de ani aude voci care îi spun să se arunce şi încă nu s-a aruncat». În aceeasi zi, pacienta, aflându-se la clădirea din curtea spitalului, s-a urcat pe scările de la parter unde este o balustradă situată cam la 2,5 – 3 m de sol de unde s-a aruncat în cap. A fost dusă de urgenţă la Timişoara, unde s-a constatat fractură de coloană.”
Martor: „Declar faptul că în cadrul secţiei de psihiatrie era o situaţie tensionată în care nu puteai refuza ce îţi cerea doamna Podea, întrucât era imprevizibilă, ţipa la noi, folosea cuvinte jignitoare, ameninţări: „nu vă terminaţi rezidenţiatul, vă dau afară din rezidenţiat, vă dau afară din doctorat, atât timp cât sunteţi pe parafa mea faceţi ce vă spun eu, idioţi, nu vă mai luaţi în veci examenul de specialitate”.
Potrivit rechizitoriului, aproximativ 250 de bolnavi din spitale şi centre medicale din aproape jumătate de ţară ar fi devenit victimele psihiatrilor. Cele mai grave acuzaţii planează asupra unui medic care lucrează la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, deși procurorii au investigat și spitalele Alexandru Obregia, Militar şi Titan din capitală, sau Agenţia Naţională a Medicamentului, în căutarea documentelor incriminatoare.
Medicul Delia Podea, profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi ca să falsifice semnăturile unor pacienţi, au stability investigatorii. Astfel, ea s-a ”blindat” cu documente false, care arătau că bolnavii sunt de acord să participe la testare. de Procurorii, arată aceeași sursă, spun că au descoperit mai multe metode prin care medicii ar fi transformat pacienţii în cobai. Nu se ştie cu exactitate câţi pacienţi au fost cobai în aceste experimente ilegale. Testele erau comandate, în mai multe țări, de mari companii de medicamente, iar anchetatorii susțin că astfel de studii s-au făcut în aproape toate spitalele mari din ţară. (Sursa foto: glsa.ro)