Miliarde de dolari din banii investiți de SUA în reconstrucția Afganistanului au dispărut fără urmă. În buzunarele cui au intrat?

Miliarde de dolari din banii investiți de SUA în reconstrucția Afganistanului au dispărut fără urmă. În buzunarele cui au intrat? Sursa: Facebook/Tarakhil 105 MW Power Plant

145 de miliarde de dolari a investit SUA în reconstrucția Afganistanului pe parcursul a 20 de ani. Mare parte din bani au dispărut, însă, din cauza "risipei, fraudelor și abuzurilor". Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa Inspectorului Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), o instituție înființată în 2008 la inițiativa Congresului american.

Potrivit CNN, lista cheltuielilor halucinante cuprinde o jumătate de miliard de dolari investită în aeronave care au zburat timp de un an, un hotel imens de 85 de milioane de dolari care nu s-a deschis niciodată și a rămas în paragină, dar și uniforme de camuflaj pentru armata afgană al căror model elegant a costat 28 de milioane de dolari în plus.

În buzunarele cui au intrat banii?

Departe de ochii curioși ai presei și de orice control al societății civile și oamenilor de rând, banii "investiți" de americani în Afganistan s-au voalatilizat. Aici nu poate fi vorba numai de delăsarea, nepăsarea sau incompetența celor care ar fi trebuit să verifice ce se întâmplă ca banii. Mai mult ca sigur, o mare parte din fonduri au intrat în buzunare private. Deocamdată nu se știe ale cui. Interesant este că auditurile care detaliază ce s-a întîmplat cu banii au fost temporar trecute la secret la cererea Departamentului de Stat, care a invocat probleme de securitate. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că s-a cerut SIGAR să elimine „temporar” rapoartele, din cauza „preocupărilor de siguranță și securitate cu privire la eforturile noastre de evacuare în curs”. Reprezentanții Departamentului de Stat au adăugat că SIGAR are autoritatea de a publica pe internat aceste rapoarte „atunci când consideră oportun”.

Jaf pe banii contribuabililor americani

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă cu cele mai păguboase investiții făcute de americani în Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Centrala Tarakhil. Această centrală a fost comandată în 2007 pentru a asigura alimentarea cu energie a Kabulului în cazul în care alimentarea cu electricitate din Uzbekistan este oprită. Centrala cuprinde o structură vastă și modernă, care funcționează cu niște turbine alimentate cu motorină. Pe urmă s-a constatat că această motorină trebuia să fie livrată cu cisterna - ceea ce făcea uzina să fie prea scumpă pentru a funcționa. Ccentrala a costat 335 milioane dolari pentru construcție, iar valoarea estimată a combustibilului nevesar anual se ridica la 245 milioane dolari. Cea mai recentă evaluare SIGAR susține că, în cel mai bun caz, uzina a fost utilizată la o capacitate de numai 2,2% . 2. Avioanele care au zburat numai un an. O sumă de jumătate de miliard de dolari a fost investită în avioane de marfă care nu au zburat, însă, decît timp de un an În 2008, Pentagonul a ales G222 - o aeronavă cu design italian concepută pentru a decola și ateriza pe piste accidentate. Din păcate, nu s-au dovedit foarte fiabile, așa că șase ani mai târziu cele 16 aeronave livrate în Afganistan au fost vândute la fiare vechi cu cu 40.257 bucata.

3) Un centru de comandă și de care nu avea nimeni nevoie. n 2010, când la Casa Albă se afla Barack Obama, a crescut numărul de pușcașii marini în Helmand, o provincie a Afganistanului în care talibanii erau foarte activi. Ca urmare, s-a dat ordin să fie construit un centru de comandă și control pe baza principală a taberei Leatherneck, deși comandantul bazei și doi generali de la pușcașii marini au spus că nu este nevoie, pentru că nu va fi finalizat suficient de repede. Centrul a fpst construit însă, dar niciodată folosit. Apoi, Camp Leatherneck a fost predat afganilor, care l-au abandonat.

4) Uniforme nefolositoare de 28 de milioane de dolari. În 2007, au fost comandate uniforme noi pentru armata afgană. Ministrul afgan al apărării Wardak a spus că dorește un model rar de camuflaj, „Spec4ce Forest”, din Canada, model fabricat de companie HyperStealth. Au fost comandate în total 1,3 milioane de uniforme la prețuri între 43-80 dolari fiecare, deși inițial se estimase că noile uniforme vor costa 25-30 dolari. Uniformele nu au fost niciodată testate sau evaluate pe teren, mai ales că pădurile ocupă numai 2,1% din teritoriul Afganistanului.

5) Combaterea producției de opiu a costat 1,5 milioane de dolari pe zi Americanii au cheltuit 1,5 milioane de dolari pe zi pentru programe de combatere a stupefiantelor (din 2002 până în 2018). Producția de opiu a crescut, însă, permanent. Conform ultimului raport SIGAR, în 2020 a fost cu 37% față de anul precedent. De altfel, în 2017 producția crescuse de patru ori comparativ cu 2002 când americanii au început să bage bani.

6) Hotelul fantomă în valoare de 85 de milioane de dolari. Un amplu complex hotelier și de apartamente a fost comandat lângă Ambasada SUA la Kabul. Pentru construirea lui, guvernul SUA a acordat împrumuturi de 85 de milioane de dolari. În 2016, SIGAR a concluzionat că „împrumuturile de 85 de milioane de dolari au dispărut, clădirile nu au fost niciodată finalizate și sunt nelocuibile, iar Ambasada SUA este acum obligată să asigure securitatea site-ului la un cost suplimentar pentru contribuabilii americani”. Auditul a concluzionat că contractantul a făcut promisiuni nerealiste de a asigura împrumuturile și că filiala guvernului SUA care a supravegheat proiectul nu a vizitat niciodată site-ul, notează CNN.