O istorie secretă. Misiunea imposibilă a parașutiștilor români! Cum au încercat foștii legionari să salveze țara, cu ajutorul americanilor

O istorie secretă. Misiunea imposibilă a parașutiștilor români! Cum au încercat foștii legionari să salveze țara, cu ajutorul americanilor

Ediția de vineri a emisiunii EVZ Istoric prezintă un episod spectaculos și puțin cunoscut despre lupta dusă de luptători convinși împotriva comunismului, racolați de americani în cadrul unor acțiuni de sabotaj pe teritoriul României. Mai mulți foști legionari au fost preluați, instruiți și parașutați în România în care regimul comunist deja se consolidase. Au primit practic misiunea unei condamnări la moarte. Sfârșitul lor a coincis cu instaurarea Cortinei de fier.

Silviu B. Moldovan, șef-serviciu Cercetare de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a dat detalii despre cine au fost cei infiltrați în România, cum au acționat, la cât de multe informații avea acces Securitatea și cum au murit unii dintre aceștia.

O enigmă cu multe necunoscute. Cum s-a deschis o cutie a Pandorei

Considerată de jurnalistul Alecu Racoviceanu, gazda emisiunii EVZ Istoric, „o enigmă formată din mai multe necunoscute", misiunea s-a dovedit „absolut inutilă, deși a costat vieți. A fost decisă de americanii care doreau să salveze România din mâinile comunismului, acolo unde ei o lăsaseră cu câțiva ani înainte. Apoi e misterul morții unui erou care acceptat să fie parașutat în România proaspăt devenită comunistă, în care a murit. Nu știm dacă a fost glonțul unei echipe de la Securitate cu care a fost un schimb de focuri, a fost un glonț pe care și l-a tras singur sau a fost executat de un camarad", a explicat moderatorul.

Secvență din „Portretul luptătorului la tinerețe", film inspirat de luptătorii anticomuniști

„Este și o cutie a misterelor și una a Pandorei odată cu instaurarea ocupației sovietice. Anumite grupuri au făcut perioade de pregătire și pe teritoriul Olandei. Parașutările aveau loc din avioane militare americane fără marcaje. Au existat și cazuri când s-au predat. Aveau misiuni de diversiune. Misiunile erau extrem de conspirative. Au rămas în istorie ca oameni care și-au asumat condiția de viitoare victime, unii au spus și în proces. Au fost falși refugiați, falși dezertori. Trupele de Securitate nu îi așteptau în locul unde aterizau. Capturarea era rapidă", explică istoricul Silviu B. Moldovan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sabin Mare, un personaj enigmatic și complex

Gruparea “Fiii Patriei” era condusă de Sabin Mare, care a fost însărcinat să conducă o misiunea ca în filme. Sabin Mare era un personaj complex, cu o traiectorie interesantă. A fost ofițer al Armatei Regale Române. A luptat și pe Frontul de est și pe Frontul de vest. Nu a mai ajuns la proces. Cadavrul lui a fost găsit pe 17 decembrie 1953, chiar în ziua când ar fi împlinit 33 de ani. Rolul lui a fost total atipic pentru o misiune de cercetare și diversiune, a remarcat moderatorul emisiunii.

Crime şi jafuri săvârşite în Bucureşti de soldaţii sovietici în ianuarie 1945

Comuniștii au avut de furcă până la lichidarea acestui grup. Anterior misiunii, Sabin Mare fusese implicat în susținerea grupului Ion Gavrilă Ogoranu. Fusese arestat fără armă, iar viața lui a fost salvată de Securitate pentru a fi judecat. Un alt membru, Ilie Rada, a reușit să scape și să revină în Franța unde fusese recrutat. Gavrilă Pop a fost judecat.

„Procesele erau spectacol ca să înfricoșeze pe simpatizanți ai acestor voluntari, să creeze imaginea unei puteri absolute. Pedepsele au fost exemplare", precizează invitatul emisiunii EVZ Istoric. Prezentarea pe larg a acestei enigmatice mișcări a parașutiștilor români poate fi citită în cel mai recent număr al revistei Evenimentul Istoric.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: