Hotărârea judecătorilor provoacă schimbări majore în justiție. Ce s-a stabilit în legătură cu membrii barourilor paralele

Hotărârea judecătorilor provoacă schimbări majore în justiție. Ce s-a stabilit în legătură cu membrii barourilor paralele Renate Weber, Avocatul Poporului din 2019 și până în prezent. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Avocatul Pompiliu Bota și alți 8 avocați din Uniunea Națională a Barourilor din România- structura Bota au fost achitați de Tribunalul Suceava de acuzația că ar fi exercitat fără drept profesia.

Ziua de marti, 21 septembrie 2021, a fost cu ghinion pentru ex-procurorul Bujorean , devenit între timp avocat. Judecătorul Nicolae Sepelea de la Tribunalul Suceava a pronunțat nu mai puțin de 36 de achitări în dosarul prin care Bujorean i-a trimis în judecată pe avocatul Pompiliu Bota și pe alți opt avocati pentru activarea în UNBR-Bota si pentru exercitarea fara drept a profesiei de avocat.

Faptele nu sunt prevăzute de legea penală

Judecatorul Sepelea a pronunțat aproape toate achitările în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penală. care menționează că „fapta nu este prevazută de legea penala”.

Problema este că atât Pompiliu Bota, cât și alti cinci inculpați (dintre care trei achitați de instanță pentru toate acuzațiile) au fost reținuti în 2013 timp de 24 de ore și plimbați în catușe prin fața presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pronunțarea prevede foarte clar, de altel, "achitarea inculpatului BOTA POMPILIU, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire fără drept a denumirilor 'Barou', 'Uniunea Naționala a Barourilor din Romania', a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei si purtarea robei de avocat, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal raportat la art. 60 alin. 6 din Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, deoarece faptele nu sunt prevazute de legea penala.

Mai mult, în baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de procedură penală, Instanța a dispus achitarea inculpatului BOTA POMPILIU pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea fără drept a denumirilor respective și purtarea robei de avocat, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 60 alin. 6 din Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, 646 acte materiale, deoarece faptele nu sunt prevazute de legea penala.

O decizie cu impact mare asupra profesiei de avocat

Tot în baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod de procedura penala, s-a dispus și achitarea inculpatului Bota Pompiliu pentru săvârsirea infracțiunii de complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 348 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal, 646 acte materiale, deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penala.

Mai mult, Pompiliu Bota a fost achitat și pentru săvârșirea a 162 infracțiuni de complicitate la înșelăciune, a 28 infractiuni de complicitate la tentativa la înșelăciune și a 120 de infracțiuni de complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, scrie luju.ro.